Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár části rodinného domu v obci Huslenky

Dne 5. 8. 2009 v 11:12 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Huslenkách. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Huslenek, Halenkova a Karolinky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru obytného podkroví a části střechy rodinného domu.

Požár byl zjištěn s časovým odstupem a došlo k jeho rozšíření. Před příjezdem hasičů se snažili plameny v podkroví hasit majitelé i sousedé pomocí kbelíků s vodou, ale v zakouřeném domě neměli mnoho šancí. Při opouštění domu však nezapomněli zavřít dveře místností, čímž zamezili přístupu vzduchu k plamenům. Toto opatření bylo velmi důležité a správné.

Z hasičů jako první dorazila jednotka dobrovolníků z Halenkova, následována hasiči ze Vsetína. Hasiči rozvinuli několik proudů vody a začali s hasebním útokem. Ten byl veden z několika stran. Hasiči se v dýchacích přístrojích dostali do zakouřeného hořícího objektu i na střechu, kterou začali rozebírat. Intenzivním hašením se podařilo požár lokalizovat asi po půlhodině zásahu.

Po vniknutí do obytného horního patra v podkroví bylo zjištěno, že požár zachvátil dvě místnosti. Další dvě byly poškozeny kouřem. Prioritou hasičů bylo zabránit dalšímu rozšíření požáru a uchránit zbývající obytné prostory a přízemí. Celková likvidace požáru byla hlášena až krátce před jednou hodinou odpoledne. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. V době vzniku požáru byl doma starší muž, kterému fyzický ani mentální stav nedovoloval proti plamenům jakkoliv zasáhnout. Požár byl tak zjištěn opožděně, až když se vracela jeho dcera z obchodu a uviděla kouř nad střechou domu. Plameny zničily obytné místnosti v podkroví a část střechy. Požárem způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek do 1 mil. Kč. Příčina vzniku požáru zůstává zatím neobjasněna.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet