Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácený jeřáb v pískovně usmrtil muže

Devětačtyřicetiletý muž dnes zemřel pod převráceným autojeřábem v pískovně v Bratčicích na Brněnsku. Autojeřáb na podvozku Tatry 148 se převrátil na bok zřejmě ve chvíli, kdy jeřábník manipuloval s roštem násypníku. V kabině obsluhy jeřábu zůstal pod převráceným mechanismem muž zaklíněn.

Devětačtyřicetiletý muž dnes zemřel pod převráceným autojeřábem v pískovně v Bratčicích na Brněnsku.

Autojeřáb na podvozku Tatry 148 se převrátil na bok zřejmě ve chvíli, kdy jeřábník manipuloval s roštem násypníku. V kabině obsluhy jeřábu zůstal pod převráceným mechanismem muž zaklíněn. Autojeřáb pracovníci pískovny ještě před příjezdem záchranářů pomocí kolového nakladače zvedli a dělníka vyprostili. Přivolaná lékařka ale konstatovala, že jeřábník nehodu nepřežil.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 7.25 hodin, na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice v Židlochovicích a jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně s družstvem hasičů – lezců, dále dobrovolná jednotka z Bratříc. K zásahu byl nasazen také vrtulník Bell 412 letky Policie ČR s hasiči – leteckými záchranáři na palubě. Protože ale tělo jeřábníka z kabiny už předtím vytáhli pracovníci pískovny, hasiči – lezci a letečtí záchranáři zůstali v záloze a nezasahovali.

Převrácený jeřáb byl málo stabilní a hasiči proto nejdříve zajistili místo nehody s havarovaným strojem a vytyčili také prostor k přistání vrtulníku. Na autojeřábu udělali částečná protipožární opatření (odpojení baterií nebylo vzhledem k poloze mechanismu možné), zkontrolovali případný únik nafty a sorbentem zasypali vyteklý olej. Na místo byli přivoláni policejní vyšetřovatel a experti Báňského úřadu.

Protože vyproštění převráceného stroje po vyšetření nehody zajistí pracovníci pískovny, hasiči v 8.40 hodin místo události předali policistům a ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet