Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil stodolu i stroje

Dne 12. 8. 2009 v 03:39 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly na samotách u Ratiboře. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Ratiboř, Jablůnka, Hošťálková a Bystřička.

Dne 12. 8. 2009 v 03:39 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly na samotách u Ratiboře.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jednou cisternou, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Ratiboř, Jablůnka, Hošťálková a Bystřička. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stodoly na samotách.

Před příjezdem hasičů se majitel snažil zachránit alespoň část majetku. Proti rozsáhlému a šířícímu se požáru neměl šanci. Podařilo se mu včas odjet s osobním autem i odvést do bezpečí koně, krávy a býka. Na pomoc museli vyjet hasiči. Zahradní hadicí mu soused pomáhal chladit blízký rodinný dům.

Dojezd na samoty byl zdlouhavý a první jednotky dorazily až krátce po čtvrté hodině ranní. Už z dálky byl vidět mohutný požár, který zachvátil prakticky celé stavení. Velitel zásahu si nechal na místo vyslat další posilující jednotky dobrovolných hasičů, protože na kopci předpokládal nedostatek vody k hašení.

Při samotném zásahu bylo prioritou hasičů ochránit především tři blízké rodinné domy u stodoly. Veškerá snaha hasičů i hasicí prostředky proto směřovaly nejdříve na ochlazování domů před sálavým teplem z hořící stodoly. Bylo to opravdu na poslední chvíli, část jednoho z domů už začínala hořet, horkem popraskaly skleněné výplně oken. Lokalizace požáru trvala hasičům asi třicet minut.

Po dojezdu dalších hasičů byl veden hasební útok i na hořící stodolu. Celková likvidace požáru zabrala hasičům další tři hodiny. Po uhašení plamenů zůstaly na místě dvě jednotky dobrovolníků pro dohlídku nad místem požáru nebo pro případné dohašování. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Rozsáhlý požár v noci vzbudil souseda, který následně informoval majitele stavení. Majitel stačil zachránit jen část majetku a dobytek. Stodola byla požárem zcela zničena, včetně uskladněných zemědělských strojů a sena. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit tři okolní rodinné domy a majetek za asi 2 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet