Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční oheň zničil celou střechu

K požáru hasiči vyjížděli krátce před 23. hodinou. Protože plameny a dým v podkroví domu v Brigádnické ulici zpozorovalo několik lidí z okolí, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky.

Nedbalost při práci s rozbrušovací pilou byla zřejmě příčinou nočního požáru podkroví rodinného domu v Brně-Mokré Hoře.

K požáru hasiči vyjížděli krátce před 23. hodinou. Protože plameny a dým v podkroví domu v Brigádnické ulici zpozorovalo několik lidí z okolí, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo tři jednotky – profesionální jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici a dobrovolné hasiče z Brna-Jehnic. Velitel zásahu si vyžádal také třicetimetrový automobilový žebřík, a k dohašování a střežení požářiště také dobrovolnou jednotku z Kuřimi.

Oheň zachvátil část obytného podkroví domu, plameny se rozšířily na střechu a místnosti o ploše zhruba 30 čtverečních metrů. Hasiči, kteří uvnitř domu kvůli silného zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích, proti plamenům postupně nasadili tři vodní proudy s pěnou – jeden ze schodiště, další zvenku a třetí z pracovního koše automobilového žebříku. Při hašení z chodby uvnitř domu se hasiči museli krýt proti silnému žáru z prohořívajících konstrukcí stěn a střechy. Majitelce domu, které se udělalo nevolno, hasiči přivolali pomoc zdravotníků.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 23.44 hodin. Při dalším hašení hasiči museli rozebírat konstrukci střechy a podkroví. Vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování ukončili v 1.20 hodin. Požářiště pak do časných ranních hodin střežili.

Oheň zničil téměř celou střechu a část obytného podkroví, další místnosti v podkroví a přízemí promáčela voda použitá při hašení. Požár zřejmě zavinila nedbalost pracovníků firmy, kteří v domě opravovali topení. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 250 tisíc korun. Zásah hasičů uchránil majetek v hodnotě 2,5 milionu korun. 

Ilustrační foto.

Ilustračni foto.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet