Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ke Skorkovu letěl pro řidiče havarovaného autobusu vrtulník, naboural do stromu

V pátek 3. srpna 2018 v 13.37 hodin přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o havárii autobusu v katastru obce Skorkov v okrese Mladá Boleslav.

Nehoda se stala na silnici číslo 610 v lesním úseku nedaleko obce Otradovice. Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Stará Boleslav, Mladá Boleslav a Nymburk a jednotku sboru dobrovolných hasičů Brandýs nad Labem.

Jako první ze záchranných složek přijeli na místo hasiči, kteří zjistili, že autobus sjel mimo vozovku a zůstal opřený mezi stromy se zablokovanými dveřmi. Uvnitř vozidla bylo osm cestujících a řidič, který byl v bezvědomí.

Hasiči nejprve pomocí motorové pily odstranili několik stromů a větví a uvolnili zablokované dveře, kterými následně evakuovali všechny pasažéry. U řidiče, který patrně prodělal srdeční příhodu, byla ihned zahájena srdeční masáž i s využitím automatického defibrilátoru.

Po příjezdu zdravotníků a následné stabilizaci byl řidič přeložen do přivolaného vrtulníku letecké záchranné služby a transportován do nemocnice. Jednotky dále provedly zajištění místa nehody a protipožární opatření.

Samotné vyproštění vozidla si zajistil jeho majitel přes soukromou firmu. Cestující, z nichž jednomu ošetřili zdravotníci lehké zranění, pak do místa určení odvezl evakuační autobus z mladoboleslavské stanice.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet