Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vrtulník a 12 jednotek hasí trávu nad Liptálem

Dne 19. 8. 2009 ve 13:12 hod. byli hasiči informováni o kouři v lese mezi obcí Liptál a Lhota u Vsetína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s lesním speciálem Camiva a cisternou Tatra, která byla později posílena o dalších jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Vsetínska a Zlínska.

Dne 19. 8. 2009 ve 13:12 hod. byli hasiči informováni o kouři v lese mezi obcí Liptál a Lhota u Vsetína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s lesním speciálem Camiva a cisternou Tatra, která byla později posílena o dalších jedenáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Vsetínska a Zlínska. Celkem na místo vyjelo 17 zásahových vozů profesionálních jednotek Vsetín, Valašského Meziříčí a Zlín, doplněné o vozy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Vsetín, Lhota u Vsetína, Hovězí, Jablůnka, Liptál, Bystřička, Valašská Polanka a Halenkov. Na místě pomáhala také jednotka dobrovolných hasičů z Rokytnice bez výjezdové techniky.

Na místo vyjel velicí důstojník směny ze Zlína a později i řídicí důstojník území. Na pomoc byl povolán vrtulník Policie ČR z Brna s bambi vakem na hašení. Byl vyhlášen nejvyšší III. stupeň požárního poplachu.

Jako první na místo dorazil lesní speciál profesionálů ze Vsetína. Velitel zásahu už z dálky viděl v lese hustý kouř a nechal si na místo vyslat posilující jednotky dobrovolných hasičů. Po dojezdu na místo hořela část louky a především suchá tráva v místě vytěženého lesa na území mezi Lhotou u Vsetína a Liptálem.

Hasiči postupně rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a snažili se zabránit rozšíření plamenů do vzrostlého lesa. Vlivem větru došlo k postupnému zasažení značné části louky na horizontu mezi lesy. Dojezdy dalších cisteren v těžším terénu se prodlužovaly, a proto si velitel nechal vyslat na pomoc hasicí letadlo. Operační důstojník HZS Zlínského kraje povolal na pomoc policejní vrtulník s hasicím vakem.

Vrtulník přiletěl ve 14:37 hod., provedl jeden kontrolní oblet místa požáru a sedl na hřiště ve Lhotě u Vsetína. Tam byly povolány tři jednotky hasičů k doplňováni vaku na hašení. Následně vrtulník provedl jeden shoz vody a pilot nahlásil závadu na hasicím vaku.

Mezitím se hasiči postupně dostávali v kopcích k vyhořené louce, kde zůstaly především hořící pařezy. Ty bylo nutné postupně hasit, rozbíjet a prolévat vodou. Další část jednotek se věnovala lokalizaci požáru v okrajových částech okolních lesů. Požár suché trávy v jednom místě prostoupil i do nízkého lesního porostu, kde byl asi po hodině zlikvidován.

Požár se podařilo zcela lokalizovat po třech hodinách hasebních prací. Další hodiny bude trvat postupné dohašování ohnisek v pařezech. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Na místo přijel vyšetřovatel hasičů z Valašského Meziříčí, který šetří příčinu vzniku požáru. Požárem zasažená plocha byla odhadnuta asi na 4,5 hektaru.

Intenzivním zásahem hasičů se podařilo zabránit vznícení vzrostlých stromů lesů v těsné blízkosti louky a uchránit tak značné hodnoty lesního majetku.

Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 400.000 Kč, a to na zasaženém 4–5 letém mladém lesním porostu. Požár se rozšířil na plochu pozemků několika majitelů.

Počet jednotek hasičů v odpoledních hodinách vzrostl o velkoobjemové cisterny k doplňování vody. V podvečer byla zajištěna hasičům i strava během dlouhodobého zásahu.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-wap-

Sdílet