Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuchy lahví s plynem urychlily rozvoj požáru chaty

Dne 21. 8. 2009 v 16:14 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v kopcích nad Halenkovem. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Halenkova, Karolinky a Nového Hrozenkova.

Dne 21. 8. 2009 v 16:14 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty v kopcích nad Halenkovem. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Halenkova, Karolinky a Nového Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Už z dálky byl vidět mohutný černý oblak kouře, který vycházel z hůře přístupného místa nad Halenkovem. Z hasičů jako první dorazila místní jednotka dobrovolníků, která hned začala připravovat vodní vedení z postupně odstavených cisteren. Vozy nebylo možné přijet až k chatě a zbylých asi 100 metrů bylo pokryto hadicemi. Během přípravných prací na požární útok byly z chaty slyšet silné detonace tlakových lahví na plyn.

Po příjezdu profesionálů začal hasební útok. Hořící plyn uvnitř budovy měl za následek extrémně rychlý rozvoj požáru a rozšíření plamenů na celý rekreační objekt. Hasiči tak čelili mohutnému požáru, který nezadržitelně ničil dřevěné konstrukce stavení.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat asi po dvaceti minutách intenzivního hašení. Chata byla ale už zničená a celková likvidace požáru tak nebyla dlouhá. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na okolní les a uhasit několik hořících stromů v blízkosti stavby.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitele se nepodařilo kontaktovat, a proto způsobené škody budou vyčísleny až dodatečně. Požár celodřevěnou chatu kompletně zničil až na zděné sklepení. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet