Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při rozsáhlém požáru chaty se zranil jeden z hasičů

Dne 24. 8. 2009 v 07:38 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Všemina. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic, Všeminy a Vizovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Dne 24. 8. 2009 v 07:38 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u obce Všemina.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Slušovic, Všeminy a Vizovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru rekreační chaty.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět oblak kouře stoupající nad stromy chatové oblasti. Jako první z hasičů dorazila jednotka dobrovolníků ze Slušovic, která natáhla dva proudy vody. Následoval příjezd profesionálů a dalších hasičů.

Postupně bylo nataženo několik proudů s vodou a začal intenzivní hasební útok z několika stran chaty. Požár nejdříve zasáhl obytné první patro, ale velmi rychle se rozšířil do dalšího horního patra. Hasiči čelili více než pětimetrovým plamenům, které šlehaly velkými okny ven.

Pomocí žebříků se hasiči dostali na balkon, odkud vedli hlavní hasební zásah. Postupně pronikli i do vnitřních prostor a snažili se požár lokalizovat. Plameny prostoupily do špice střechy, kam se hasiči dostávali s velkými obtížemi. Požár tak nebyl lokalizovaný ani po dvou hodinách intenzivního hašení.

Z jedené strany se podařilo požár uhasit a hasiči začali objekt odvětrávat. Požár skrytý pod střešní konstrukcí se znovu rozhořel a po výměně dýchacích přístrojů hasiči znovu zaútočili z vnitřních prostor. Během této operace došlo ke zranění jednoho z profesionálních hasičů. Při hašení v zakouřeném horním patře se uvolnil pravděpodobně trám, který mu spadl na hlavu. Od vážného zranění ho ochránila bezpečnostní zásahová přilba. Otřesený se dostal ven, kde mu kolegové poskytli další pomoc s podporu.

Hasič měl bolesti hlavy a velitel zásahu nechal na místo vyslat posádku zdravotnické záchranné služby. Po prvotní prohlídce byl odvezen na úrazové oddělení nemocnice ve Zlíně k dalším nezbytným vyšetřením.

Hasiči dál pokračovali v hašení chaty a zvláště její střechy. Na místo byla kyvadlově dovážena voda cisternami dobrovolných jednotek. Požár se podařilo lokalizovat až po třech hodinách zásahu a intenzivního hašení.

Na místo přijel vyšetřovatel hasičů ze Zlína, který se snaží zjistit příčinu vzniku požáru. Kolem jedenácté hodiny byly hasební práce v objektu zastaveny, aby mohly být zajištěny důležité stopy pro další zkoumání. Majitelé chaty byli v rekreačním objektu asi před týdnem. Případ je nadále ve společném šetření hasičů a policie. Škody pravděpodobně přesáhnou jeden milion korun.

Info: HZS Zlínského kraje

-kaw- 

Sdílet