Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Českých Budějovicích vybuchl parovod

K původně ohlášenému úniku plynu vyjela se třemi vozy krátce před včerejší 15. hodinou do Alešovy ulice v Českých Budějovicích jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice. Po dojezdu na místo události bylo zjištěno, že se nejedná o únik plynu, ale že zde došlo k výbuchu parovodního potrubí

K původně ohlášenému úniku plynu vyjela se třemi vozy krátce před včerejší 15. hodinou do Alešovy ulice v Českých Budějovicích jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice. Po dojezdu na místo události bylo zjištěno, že se nejedná o únik plynu, ale že zde došlo k výbuchu parovodního potrubí.

Z prostoru výkopu stále vycházela pára, a tak nebylo možné zjistit, zda zde probíhala oprava a zda se zde nenacházejí lidé. Velitel zásahu okamžitě povolal Zdravotnickou záchrannou službu a plynárenskou a teplárenskou pohotovostní službu, ostatní členové jednotky prováděli průzkum okolí, vyhledávání případných zraněných osob a společně s Policií ČR a Městskou Policií ČB uzavření místa nehody.

Tlakem unikající páry byly do vzdálenosti až 50 metrů rozmetány štěrk a suti, v bezprostředním okolí byly poškozeny necelé tři desítky zaparkovaných osobních automobilů. Dále hasiči zjistili, že část potrubí (koleno cca 2 × 2 metry, průměr 0,5 metru) byla tlakem odhozena na předzahrádku rodinného domu a zde poškodila plynový pilíř s plynoměrem. Dle zaměstnanců plynáren však nebylo narušeno plynové potrubí uvnitř pilíře a tudíž nehrozilo nebezpečí úniku plynu.

Zdravotnická záchranná služba na místě ošetřila ženu, která pravděpodobně utrpěla šok, Policii ČR se ještě přihlásil mladík, kterého měla unikající pára zasáhnout do dolní končetiny. Žádná jiná zranění naštěstí výbuch nezpůsobil. Okolo 15:15 hodin se jednotka po dohodě s řídícím důstojníkem a Policií ČR vrátila zpět na základnu.


Info: HZS JČK


 -wap-

Sdílet