Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek hasilo ve Varnsdorfu požár haly, byly v ní sudy a pneumatiky

Zatímco profesionální jednotka z Varnsdorfu pomalu končila zásah u dopravní nehody nedaleko obce Lesné, bylo 2. září 2018 kolem 15. hodiny na tísňovou linku oznámeno, že z objektu bývalé slévárny ve Varnsdorfu vychází černý dým.

Poplach byl postupně vyhlášen dobrovolným hasičům ve Varnsdorfu, Rumburku, Dolním a Horním Podluží, od nehody přejížděla také profesionální varnsdorfská jednotka.

Ze všech směrů už byl vidět stoupající hustý černý dým a bylo jasné, že jde o požár většího rozsahu. To se po příjezdu na místo potvrdilo, v plamenech byla celá střecha haly a hořely i nahromaděné pneumatiky a sudy uvnitř objektu.

Hasiči okamžitě zahájili hasební práce, prioritou bylo zabránit rozšíření plamenů na hlavní slévárenský objekt. To se brzy podařilo a dalších několik hodin hasiči dohašovali celý objekt, zasahovali uvnitř a nasazen byl i vodní proud z rumburské plošiny.

V průběhu zásahu hasiče ohrožovaly jak výbuchy sudů uvnitř haly, tak padající kusy střechy. V jeden okamžik se zřítila velká prohořelá část, nikdo ale zraněn nebyl, hasiči se při hašení schovávali v krytých výklencích.

K hašení pneumatik a sudů byla použita i pěna, voda byla dovážena kyvadlově cisternami.

Na místo dorazil hasičský vyšetřovatel, dopravu v místě události řídila po dobu zásahu a doplňování cisteren policejní hlídka.

Sdílet