Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Orlové zachránili chlapce z měkkého písku

Jako v hororovém příběhu si mohl připadat v pondělí 31. 8. 2009 večer třináctiletý chlapec, který se nemohl dostat ani s pomocí kamarádů z jemného tekutého písku v mělké vodě v pískovně Dolní Lutyni na Karvinsku, kde nevázanou hrou vzpomínali na nádherné dva měsíce bez školy. Klesal pomalu níž a níž, písek již stoupal nad chlapcův pás. Přivolaní profesionální hasiči z Orlové museli na jeho záchranu použít nejobyčejnější a nejdostupnější vyprošťovací techniku – své ruce.

Jako v hororovém příběhu si mohl připadat v pondělí 31. 8. 2009 večer třináctiletý chlapec, který se nemohl dostat ani s pomocí kamarádů z jemného tekutého písku v mělké vodě v pískovně Dolní Lutyni na Karvinsku, kde nevázanou hrou vzpomínali na nádherné dva měsíce bez školy. Klesal pomalu níž a níž, písek již stoupal nad chlapcův pás. Přivolaní profesionální hasiči z Orlové museli na jeho záchranu použít nejobyčejnější a nejdostupnější vyprošťovací techniku – své ruce. I tak chlapec strávil v pískové koupeli několik desítek minut.

Operační středisko hasičů upozornil na chlapce v mokrém písku tísňovým telefonem muž, který zaslechl zděšený křik chlapců, a to v pondělí krátce po 19. hodině. Na místo do funkční pískovny, která se odpoledne zavírá, ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Orlové, povoláno bylo také lezecké družstvo z další stranice HZS MSK v Havířově. To už byl chlapec uvězněn v písku asi 20 minut.

Čtyři orlovští hasiči se nejprve pokusili vytáhnout chlapce za ruce. Protože křičel, že ho bolí nohy, pustili se do vyhrabávání písku kolem chlapcova těla. Asi za dvacet minut byl venku a nezraněn. Hasiči jej předali Policii ČR, která jej odvezla rodičům. Třináctiletý chlapec si příště rozmyslí, zda poleze do míst, kde je léta zákaz vstupu.

Havířovské lezecké družstvo nezasahovalo, hasiči byli připraveni pomoci jen v případě nenadálých komplikací na měkkém povrchu.

Dolnolutyňská pískovna nedaleko ulice Na Vrchách s velkou vodní plochou je funkční, těží se zde především v pracovních dnech během dopoledne. Odpoledne se zavírá brána rozsáhlého areálu, ale to nevadí hlavně rybářům a dětem, aby sem pronikli.


Čas od času se mezi místy, kde musí profesionální hasiči z Moravskoslezského kraje zasahovat, objeví mazlavé bahno či jiná problematická mokrá zemina. Většinou jde o záchrany dělníků z nezajištěných výkopů kanalizace, které někdy vůbec nekončívají šťastně. Dobrý konec naopak měla před třemi lety záchrana osmiletého Patrika a před rokem devatenáctileté Veroniky z bahna.

Na záchranu Patrika vyjeli v sobotu 1. dubna 2006 po 18. hodině čtyři hasiči z HZS MSK z Ostravy-Poruby, aniž by šlo o aprílový žertík. Museli jej vytáhnout z bahna staveniště, do něhož zapadl v Porubě v Bulharské ulici. K záchraně posloužilo dlouhé prkno.

Patrik si hrál se dvěma kamarády na pět metrů vysoké hromadě hlíny, kterou vyvezli stavbaři z velké jámy nedaleko od budovy Okresního soudu. Jáma posloužila pro základy nového objektu vedle soudní budovy, který dnes již stojí. Najednou se pod chlapcem povolila vrstva silně rozmoklé hlíny a chlapec uvízl v kašovité hmotě až po pás. Nakonec měl štěstí, protože profesionální hasiči ze stanice v Ostravě-Porubě jej vytáhli už za čtvrt hodiny po příjezdu na místo události. Sanitka rychlé záchranné služby Patrika ihned převezla silně podchlazeného hocha do nemocnice.

Událost ohlásil na tísňovou linku hasičů obyvatel Ostravy-Poruby, který děti sledoval z balkonu a odtud sledoval i rychlý zásah hasičů a příjezd sanitky. Podivoval se nad tím, že skládka zeminy nebyla oplocená, zatímco celá velká stavba byla. „Při nahrnování buldozerem se zřejmě v hromadě vytvořila prohlubeň s vodou. A do ní se pak chlapec propadl. Hasiči za ním museli po prkně, jinak to nešlo," řekl svědek.

Vděčná za záchranu z nevyzpytatelného jílovitého bahna může být osmi profesionálním hasičům z Karviné devatenáctiletá Veronika, která do něj zapadla téměř až po pás při hledání svého ztraceného mobilního telefonu. Stalo se to před nedělní půlnocí 6. července 2008 v karvinském Novém Městě. Veronika si s kamarády krátila za tmy cestu domů ulicí Na Vyhlídce přes manipulační skládku, zavezenou jílem a bahnem.

Záchranáři z karvinské stanice HZS MSK byli přivoláni po několika neúspěšných pokusech kamarádů, když operační středisko hasičů obdrželo informaci o „zapadlé dívce v bahně", a to asi hodinu a čtvrt před nedělní půlnocí.

Hasiči použili pro záchranu Veroniky z jílovitého bahna nejjednodušší ruční nářadí – lopaty a rýče. Aby se dívka dál nepropadala, prostor pod ní zajistili podkladovými deskami a manipulačními nosítky pro vyproštění osob. Pro samotné vytažení Veroniky již stačily „jen" ruce hasičů a nosítka. Celý zásah trval karvinským hasičům necelou půlhodinu.

Po předání dívky rychlé záchranné službě a očištění špinavých záchranných prostředků se hasiči vrátili zpět na základnu. O tom, zda se Veronice či kamarádům podařilo mobil najít, nemáme dodnes žádné informace.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet