Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Studénky vyhráli v soutěži kurz bezpečné jízdy v Librosu, absolvovali ho i se svou Tatrou 148

V sobotu 1. září jsme s naší technikou přijeli do ostravského Centra bezpečné jízdy Libros. Zde jsme si byli užít výhru ze soutěže, kterou Libros zhruba před rokem vyhlásil pro dobrovolné hasiče, píší hasiči ze Studénky.

Šlo v ní o zaslání videa, v němž musel figurovat automobil na podvozku Tatra. Organizátor po vyhlášení výsledků rozhodl, že nejlepším videem bylo právě to naše, a díky tomu jsme získali Kurz bezpečné jízdy v hodnotě 100 000 Kč.

Už při příjezdu na nás čekali zaměstnanci Librosu, kteří s údivem obdivovali naši stařičkou CAS 32 Tatru 148. Ta mimo jiné byla hlavní „postavou“ našeho vítězného videa.

Po srdečném přivítání a  teoretické části jsme se konečně přemístili na místní polygon, kde jsme již mohli zasednout za volanty naší techniky a s napětím přijímat příkazy instruktorů ozývající se z radiostanic.

První skupina složená z CAS 24 T815 a CAS 32 T148 začínala trénovat bezpečný průjezd zatáčkou, v níž byl povrch se sníženou přilnavostí. Při těchto průjezdech se navíc před řidičem náhodně tvořily vodní clony představující pevnou překážku.

Druhá skupina obsluhující CAS 32 T815, DA Iveco Daily a DA Fiat Ducato absolvovala se svými vozidly krizové brzdění, vyhnutí se překážce ve vodě, jež simulovala aquaplaning. Následně se obě skupiny prohodily.

Po obědě na nás čekalo překvapení, z něhož se vyklubala jízda v driftovacím voze. Po skončení driftování jsme se s veškerou technikou nashromáždili před speciální smykovou desku, na které jsme bezpečně simulovali a nacvičovali přetáčivý smyk.

Poslední třešničkou na dortu byla možnost si projet místní technicko – terénní polygon. Tuto příležitost jsme neodmítli a několik strojníků si jej projelo se stařičkou stoosmačtyřicítkou.

Nejenom, že jsme po kurzu získali certifikát o úspěšném absolvování, ale mnohem více v nás zanechaly získané zkušenosti, jež lze využít v krizových situacích, se kterými se můžeme dennodenně potkat na našich silnicích.

Závěrem bychom chtěli poděkovat vedení a zaměstnancům Libros Ostrava za skvělý kurz.

JSDH Studénka
Sdílet