Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil střechu pneuservisu, jeden hasič se zranil

Dnes 3. září 2009 dopoledne došlo v Preslově ulici ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku k rozsáhlému požáru střechy pneuservisu. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen šest minut po desáté hodině dopoledne. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem, dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné a Hajnice.

Dne 3. září 2009 dopoledne došlo v Preslově ulici ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku k rozsáhlému požáru střechy pneuservisu. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen šest minut po desáté hodině dopoledne. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem, dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné a Hajnice.

Uvnitř poškozeného objektu se provozovala také diagnostika vozidel a příjem oprav. Požár vypukl na střeše z dřevotřískových desek, na kterých byla položena speciální asfaltová lepenka. Plameny se velmi rychle rozšířily podhledy na celou střechu o rozměrech zhruba 25 krát 20 metrů. Střecha prohořela a propadla se do prostoru pneuservisu a poškodila vybavení. Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích a požár likvidovali také ze střech přilehlé zámečnické dílny a dalšího objektu. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 12:23 hodin a v současné době probíhají dohašovací práce. Při zásahu se jeden z dobrovolných hasičů nadýchal zplodin hoření a musel být ošetřen záchrannou službou.

Příčina vzniku požáru bude předmětem šetření, ale s největší pravděpodobností se jednalo o nedbalost pracovníků, kteří pokládali na střechu nad pneuservisem novou lepenku a používali propanbutanový hořák. Výše škody nebyla prozatím vyčíslena, ale zřejmě přesáhne částku 1 milion korun.

Aktualizace:

Požár zcela zničil střešní konstrukci, podhledy, dále byla poškozena el. instalace, rozvody topení, nábytek, textilie atd. Přímá škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty činí 15 milionů korun. Hasičům komplikovaly zásah rychle se šířící plameny v meziplášti lehké střešní konstrukce a jednotlivá ohniska požáru se následně objevovala po celé ploše střechy. Z tohoto důvodu se zasahující hasiči nemohli dlouhou dobu pohybovat po střešní konstrukci, aby se nepropadli dovnitř objektu a požár museli hasit z okolních střech komplexu budov firmy (zámečnická dílna a další objekt).

Šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost pracovníků poškozené firmy, kteří pokládali na dřevěné bednění střechy asfaltovou lepenku a tu nahřívali pomocí propanbutanových souprav. Plamenem z hořáku chytly hořlavé nečistoty střešní konstrukce, požár pronikl do mezipláště a proděním vzduchu se následně rychle šířil po celé ploše. Požár se podařilo zlikvidovat v 18:52 hodin.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-wap, -miw-

Sdílet