Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dolním Podluží zasahovaly čtyři jednotky u požáru rodinného domu

Před desátou hodinou dopolední 18. září 2018 bylo oznámeno, že v Dolním Podluží, u hlavní silnice, hoří dům. Operační středisko na místo vyslalo jednotky z Varnsdorfu (profesionální i dobrovolnou) a hasiče z Dolního i Horního Podluží.

Ještě před příjezdem hasičů kouř zpozorovali dva zaměstnanci firmy Severočeské vodovody a kanalizace, kteří jen pár desítek metrů od objektu prováděli opravu potrubí. Když na místo doběhli, zjistili, že zatímco v dolním patře rodinného domu hoří, nahoře jsou uvězněné malé děti. Na nic nečekali a obyvatelce domu pomohli s jejich rychlou záchranou po žebříku.

Když na místo přijela první jednotka, všichni lidé tak již byli v bezpečí mimo objekt. O zvířatech to bohužel neplatilo a hasiči se tak kromě hašení soustředili i na záchranu koček a psů z domu.

Jedno malé štěňátko hasiči vynesli, kouř si ale bohužel vyžádal i oběti. Hasiči už nemohli pomoci kočce, psovi a křečkovi. I tak se ale snažili zvířata oživovat, prováděli masáž srdce a podávali kyslík.

Mezitím na místo dorazili zdravotníci, kteří poskytli další pomoc nadýchaným osobám a následně je převezli do nemocnice na pozorování. Dopravu na frekventované silnici řídili po dobu zásahu policisté. Proč k požáru došlo, to na místě zjišťoval vyšetřovatel požárů.


Navzdory tomu, že šlo o objekt u frekventované silnice a kouř vycházející z domu muselo vidět několik (možná desítek) projíždějících řidičů, počet oznámení na tísňovou linku byl naprosto minimální.

Vždy je dobré nespoléhat se na to, že „už určitě zavolal někdo jiný“ a tísňovou linku 150 zavolat – je lepší vědět o požáru desetkrát, než ani jednou.

Jen díky rychlému zásahu zaměstnanců SČVK, obyvatel domu a sousedů nedošlo ke ztrátám lidských životů.

Děkujeme, že nejste lhostejní, číslo 150 (potažmo 112) si pamatujete kdykoliv a kdekoliv a nebojíte se na něj zavolat. Můžete tak zachránit i lidský život.

hasiči Varnsdorf

Sdílet