Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po srážce osobního a nákladního auta došlo k většímu úniku nafty

Dne 7. 9. 2009 v 08:18 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě na dálnici D1 u Kroměříže. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem a speciálním protichemickým autem, kterou v rámci mezikrajské pomoci posílila jednotka profesionálních hasičů z Kojetína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na 255. kilometru dálnice D1, ve směru na Kroměříž, došlo ke střetu osobního a nákladního auta.

Po vzájemném střetu osobního a nákladního auta došlo k poškození palivové nádrže kamionu a k následnému masivnímu úniku nafty na vozovku. Po nehodě zůstalo osobní auto stát u středové části dálnice, kamion zastavil u pravé krajnice.

Velitel zásahu z místa nehody potvrdil únik většího množství nafty a vyžádal si pomoc pracovníků správy a údržby silnic. Urgoval také dojezd policie ke zvládnutí dopravy. Hasiči se prioritně pustili do zamezení dalšího úniku nafty z poškozené nádrže. Zbytek nafty byl hasiči přečerpán a dalším zásahem se podařilo zabránit i znečištění půdy kolem dálnice. Nafta na vozovce byla postupně likvidována sorbenty.

Místem nehody je průjezd omezen, komplikace se dají očekávat celé dopoledne.

Aktualizace:
V 09:30 – hasiči ukončili všechny záchranné práce, zabránili ekologickému ohrožení a zbylou naftu přečerpali. Po dohodě dál pokračují na místě dopravní nehody v likvidačních pracích, a to za úhradu nákladů.

Místem nehody je průjezd omezen, komplikace se dají očekávat celé dopoledne.




mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet