Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sklepa v Táboře způsobil škodu za 50 tisíc korun, hasiči vynesli tlakovou lahev

Profesionální jednotka ze stanice Tábor vyjela 28. září 2018 v 17:11 ve svém městě do Smolínovy ulice k blíže neurčenému požáru sklepa rodinného domu.

Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že sklepní prostory, ve kterých je uskladněn rozličný materiál (mimo jiné i propan-butan láhve), jsou silně zakouřené a majitel vlastně neví, co tam hoří.

Táborská jednotka provedla kontrolu odpojení elektrické energie, uzavření všech dveří na společném schodišti, čímž se zabránilo průniku zplodin do obytné části domu, a zahájila průzkum sklepních prostor.

Průzkum hasiči vedli v dýchací technice, vzhledem k nulové viditelnosti za použití termokamery, z důvodu možného rizika přítomnosti výbušných plynu dále explozimetru a zavodněného proudu.

Jednotce se podařilo postupně zmapovat sklepní prostory členěné do pěti místností a následně nalézt ohnisko požáru v místnosti sloužící k uskladnění nápojů a potravin.

Odsud hasiči vynesli jednu desetikilovou propanbutanovou láhev. Požár zasáhl obalové materiály, dřevěnou konstrukci regálu, tepelnou izolaci, dřevěné dveře a elektroinstalaci osvětlení. Hasiči požár rychle dostali pod kontrolu a ihned pak zahájili odvětrání pomocí přetlakové ventilace.

Po odvětrání prostor a zlepšení viditelnosti bylo možné dohasit skrytých ohnisek požáru. Požár způsobil škodu za 50 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet