Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů ze dvou krajů

Dne 9. 9. 2009 v 14:54 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Trojanovic. Na místo vyjela v rámci mezikrajské pomoci jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že k požáru nákladního tahače zn. Renault (PL) s návěsem a nákladem plechů, došlo ve skutečnosti na území Zlínského kraje, a to pod vrcholem Pindula.

Dne 9. 9. 2009 v 14:54 hod. byli hasiči informováni o požáru nákladního auta u Trojanovic. Na místo vyjela v rámci mezikrajské pomoci jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm se dvěma cisternami. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že k požáru nákladního tahače zn. Renault (PL) s návěsem a nákladem plechů, došlo ve skutečnosti na území Zlínského kraje, a to pod vrcholem Pindula. Ze sousedního kraje na pomoc vyjela jednotka profesionálních hasičů z Nového Jičína, jednotka hasičů z povolání města Franštát pod Radhoštěm a jednotka dobrovolných hasičů z Trojanovic.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět mohutný požár celého tahače. Plameny se začaly rozšiřovat na návěs s nákladem. Z hasičů dorazily jako první současně jednotky z Rožnova p. R. a z Trojanovic. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár se podařilo hasičřům lokalizovat asi po dvaceti minutách zásahu.

Po dojezdu dalších jednotek se podařilo rozsáhlý požár celkově zlikvidovat po další hodině prací spojených s hašením a ochlazováním. Řidič kamion odstavil v těsné blízkosti dřevěnice a od sálavého tepla došlo k poškození dřevěného oplocení a přípojek elektrického i telefonního vedení. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že stoupal s kamionem na Pindulu, když zjistil závadu na vozidle. Soupravu odstavil u krajnice a zvedl kabinu. Při kontrole motoru vyšlehly plameny, které kompletně pohltily jak tahač, tak i část návěsu s nákladem.

Požárem způsobená škoda může být vyčíslena i v řádech milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Zásahem hasičů se podařilo zachránit část návěsu a náklad. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost na hlavním tahu I/58 do jednoho jízdního pruhu.

Odstavený a zničený kamion vytvořil překážku v provozu. Z Polska na místo vyjel náhradní vůz, na který bude přeložen náklad plechů. Až do odstranění následků požáru se dají očekávat dopravní komplikace.

V nočních hodnách přijel na místo požáru majitel, který si způsobenou škodu vyčíslil na asi 500.000 Kč. Odstraňování následků požáru a vraku trvalo do časných ranních hodin dne 10. 9. 2009.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet