Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Cotkytle vyjížděli hasiči k nálezu munice, pomáhali pyrotechnikovi

Hasiči byli v neděli 30. září 2018 v 7 hodin ráno přivolání do Cotkytle, kde při čištění studně byla nalezena munice. Na místo byl povolán pyrotechnik. Na místě asistovali a spolupracovali s policisty i hasiči ze stanice Ústí nad Orlicí a Lanškrouna.

Pomocí lezecké výstroje a trojnožky byl do studně postupně spouštěn pyrotechnik, který munici nabíral a kolegové na povrchu zpracovávali. Průběžně hasiči odčerpávali vodu pomocí tří čerpadel, ale ke konci zásahu již museli použít i kbelíky, kterými byla voda ze studny odčerpávána.

Hasiči také neustále detektorem zjišťovali přítomnost kyslíku ve studni, aby nedošlo k otravě. Zásah hasičů byl na místě ukončen v 19.03 hodin.

Místo policisté zajistili a na pomoc přivolali pyrotechnika z Pyrotechnické služby expozitury Frýdek Místek, který provedl nezbytná opatření pro zajištění bezpečnosti.

Ve spolupráci s dalším kolegou z Pyrotechnické služby expozitury Olomouc a hasiči postupně z hloubky 24 metrů vynesli 108 kilogramů zkorodované pěchotní munice a 3 kusy ručních granátů typu RG vzor 39, RG F1 a RG vzor 34.

Pyrotechnici ruční granáty vzoru F1 a vzoru 34 označili za velmi nebezpečné a zničili je na místě řízeným odstřelem. Ostatní zajištěnou munici odvezli ke zničení na stálou trhací jámu.

por. Bc. Lenka Vilímková, Policie ČR

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet