Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvaadvacet příslušníků HZS ČR se zúčastnilo mezinárodního cvičení EU CHEM REACT

29. září 2018 se vrátilo 22 příslušníků HZS ČR z mezinárodního cvičení EU CHEM REACT. Tým se skládal z příslušníků HZS hl. m. Prahy, HZS Středočeského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR.

Cvičení, které se konalo na Ukrajině ve městě Javoriv, přibližně 70 km od Lvova, se účastnily záchranné týmy z Lotyšska, Litvy, Polska, Ukrajiny a České republiky.

Námětem byla reakce národních a mezinárodních týmů na různé scénáře zahrnující požáry objektů včetně výškových budov a venkovních porostů, dopravní nehody, s možností výskytu nebezpečných látek.

Český tým působil jako modul CBRND (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear, Detection). Jeho úkolem byla zejména detekce nebezpečných látek, odběry a analýzy vzorků, odborná podpora veliteli zásahu a dekontaminace zasahujících.

Odřad se podílel na řešení dopravní nehody autobusu a nákladního automobilu převážejícího neznámou nebezpečnou látku, dopravní nehody pašeráků radioaktivních látek a výbuchu v ilegální laboratoři.

Scénáře byly velmi realisticky připravené, včetně skutečných zdrojů ionizujícího záření a kontaminace zasahujících látkou prokazující účinnost dekontaminace.

Cvičení prověřilo nejen odborné znalosti týmu, jeho autonomii, nasazení za ztížených klimatických podmínek, ale i zvládání komplikací při přesunu odřadu mimo hranice Schengenského prostoru (celní procedury trvaly 7 hodin na cestě tam a 5 hodin při návratu domů).

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet