Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehody a záchrana osob po pádu do koryta řeky

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje likvidovaly včera a dnes mimo jiné události následky dvou dopravních nehod, kterých muselo být několik osob z havarovaných vozidel vyprošťováno a dále hasiči zachraňovali dvojici zraněných osob, spadlých do koryta řeky.

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje likvidovaly včera a dnes mimo jiné události následky dvou dopravních nehod, kterých muselo být několik osob z havarovaných vozidel vyprošťováno a dále hasiči zachraňovali dvojici zraněných osob, spadlých do koryta řeky.





Při srážce dvou osobních vozidel se zranili tři lidé

Včera 10. září 2009 odpoledne došlo v Královédvorské ulici v Jaroměři na Náchodsku k vážné dopravní nehodě dvou osobních vozidel. Na místo v 15:54 hodin vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře s technickým automobilem a cisternou.

Na silnici při výjezdu z města se čelně srazila dvě osobní vozidla. Jedno z vozidel skončilo mimo silnici, druhé zůstalo na vozovce. Tři lidé při nehodě utrpěli zranění. Řidič osobního vozidla zn. Fiat zůstal ve vozidle zaklíněn. Na jeho vyproštění museli hasiči použít speciální hydraulické nůžky a rozpínák. Postupně odstřihli přední i středové sloupky a částečně střechu osobního vozidla. Po několika desítkách minut se podařilo zraněného řidiče vyprostit a předat do péče letecké záchranné služby, která jej přepravila do nemocnice v Hradci Králové. Další dva zranění byli také převezeni do nemocnice. Hasiči zabezpečili automobily proti požáru a úniku provozních kapalin. Po zadokumentování události odtáhli jedno z vozidel a odklidili střepy a plastové části ze silnice. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto požární stanice Jaroměř)


Dva mladí muži spadli do koryta řeky

K pádu dvou mužů do koryta řeky ve Vrchlabí na Trutnovsku vyjeli dnes 11. září 2009 v noci profesionální hasiči z Vrchlabí. V 01:45 hodin byli hasiči informováni, že v části Hořejší Vrchlabí naprosti Opelu Syrovátko dva muži přepadli přes svodidla do koryta řeky Labe. Řeka v tuto dobu nemá vysokou hladinu, a proto oba muži nedopadli do vody. Při příjezdu hasičů byl jeden z mužů při vědomí a sám se pohyboval. Druhý z mužů po pádu do zhruba čtyřmetrové hloubky dopadl na kameny a těžce se zranil. Hasiči a záchranáři slezli po žebříku ke zraněnému muži, který byl v bezvědomí, ale dýchal. Zafixovali jej do speciálních nosítek a pomocí lezeckého vybavení vytáhli z koryta. Stav mladého muže se však natolik zhoršil, že po vytažení musela být zahájena okamžitá resuscitace. U mladíka se podařilo obnovit základní životní funkce a byl převezen do královéhradecké nemocnice. Hasiči byli ještě téže noci požádáni Policií ČR o nasvícení místa nehody, aby mohlo být místo události zadokumentováno. Příčiny tragické události šetří Policie ČR.


Nehoda dvou osobních vozidel zablokovala silnici z Hradce Králové směrem na Jičín

Vážná dopravní nehoda se stala dnes 11. září 2009 ráno na hlavní silnici z Hradce Králové na Jičín. Na silnici č. I/35 u odbočky na Podhorní Újezd se srazila dvě osobní vozidla. Na místo v 06:38 hodin vyjeli profesionální hasiči z Hořic s jednou cisternou, pozemní a letecká záchranná služba a Policie ČR.

Osobní vozidlo zn. Peugeot skončilo po střetu mimo vozovku, kde narazilo do plotu u rodinného domu. Ve druhém vozidle zn. Mercedes zůstala jedna osoba uvězněna. Po vyproštění byla zraněná osoba letecky transportována do nemocnice v Hradci Králové. Záchranáři na místě ošetřili ještě jedno zranění. Po zajištění a transportu zraněného do vrtulníku hasiči zajistili vozidla proti požáru. Vozovku v místě nehody očistili od provozních kapalin, které vytekly z vozidel. Následně odstranili havarovaný automobil z vozovky. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR. (foto požární stanice Hořice)



Info. por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje

 -wap-

Sdílet