Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V areálu nemocnice se zřítil komín

Pád poškodil i kotelnu a části budovy spadly na zem. Pádem a rozlomením komínu hrozilo stržení plynového potrubí vedoucího do objektu stávající kotelny hned vedle. Na místo byli proto přivoláni pracovníci Plynárenské pohotovostní služby, kteří uzavřeli přívod plynu

V pátek 11. září 2009 dopoledne došlo ke zřícení ocelového komínu na objektu nevyužívané kotelny v areálu nemocnice v Novém Bydžově. Na místo v 10:34 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči z Nového Bydžova. Po jejich příjezdu na místo ležel téměř třicetimetrový komín, rozlomený na tři části, na střeše plynové kotelny.

Pád poškodil i kotelnu a části budovy spadly na zem. Pádem a rozlomením komínu hrozilo stržení plynového potrubí vedoucího do objektu stávající kotelny hned vedle. Na místo byli proto přivoláni pracovníci Plynárenské pohotovostní služby, kteří uzavřeli přívod plynu. K žádnému poškození plynového potrubí nakonec nedošlo. Hasiči nejprve uhasili doutnající komín a přivolali na místo těžkou techniku, která zřícený komín sundala ze střechy kotelny.

Hmotná škoda na budově byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Šetřením na místě bylo zjištěno, že za pádem stojí nedbalostní jednání pracovníků firmy, kteří měli nevyužívanou kotelnu opravovat a komín se měl podle plánu zbourat. Ocelový komín v délce 30ti metrů a o průměru zhruba 80 centimetrů chtěli vyčistit od listí, větviček a šišek, které napadaly dovnitř.

Na vyčištění nevyužívaného komínu použili nejprve lopaty a kontrolním otvorem část napadaného listí a jehličí vyndali. Následně použili zápalky a chtěli zbytky vypálit. Starý komín se však zhruba ve 2,5 metrové výšce od střechy rozlomil a spadl na střechu kotelny, kde se oddělila další část.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Pracovníkům firmy byla na místě uložena bloková pokuta.

Foto: požární stanice Nový Bydžov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-miw-

Sdílet