Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sušičky dřeva na Nymbursku

K požáru technologické linky na výrobu dřevěného uhlí a briket v obci Činěves na Nymbursku vyjížděly celkem 4 jednotky hasičů v pondělí 14. září 2009. Požár ohrožoval technologickou linku v hodnotě 15 milionů korun. Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 10:42 hodin zaměstnanci společnosti. Operačním střediskem byly na místo události vyslány jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Poděbrady a Nymburk a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Městec Králové a Vestec.

K požáru technologické linky na výrobu dřevěného uhlí a briket v obci Činěves na Nymbursku vyjížděly celkem 4 jednotky hasičů v pondělí 14. září 2009. Požár ohrožoval technologickou linku v hodnotě 15 milionů korun.

Požár byl na tísňovou linku hasičů ohlášen v 10:42 hodin zaměstnanci společnosti. Operačním střediskem byly na místo události vyslány jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Poděbrady a Nymburk a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Městec Králové a Vestec.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár dvou sušicích věží na kontinuální sušení štípaného dřeva, které se dále zpracovává na výrobu dřevěného uhlí a briket. Jedná se o věž – cca 12m vysoký ocelový válec, o obsahu cca 40 m3 dřeva, do kterého se vrchem naskladňuje syrové dřevo, horkým vzduchem je prosoušeno a ze spodní části se suché odvádí do další části technologie.

Jednotky hasičů provedly hasební zásah v dýchací technice z důvodu silného zakouření skrápěním vnitřku věží s hora z technologické lávky, dále ve spodní části ochlazováním vyskladňovaného dřeva pomocí pásového dopravníku a čelního nakladače (místní nakladač) a nakonec ochlazováním a dohašováním hromad vyvezeného dřeva na volném prostranství.

Nasazenými silami a prostředky provedli hasiči v 13:22 likvidaci požáru. Požárem vznikla škoda na majetku předběžně odhadnutá na 10.000,– Kč, hasiči včasným zásahem uchránili technologickou linku za 15 milionů.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel požárů označil provozně technickou závadu – s největší pravděpodobností došlo v horkovzdušném potrubí k uvolnění dehtových usazenin, jejich vznícení a zanesení do sušicích věží.

Foto a text: nprap. Jaromír Brzák
vyšetřovatel po­žárů

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů



-swo-

Sdílet