Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nočním požáru statku uhořela zvířata

Devět jednotek hasičů dnes v noci likvidovalo požár části bývalého státního statku v ulici Nesyt na okraji Hodonína. Plameny šlehající z hospodářského stavení o půdorysu 25 krát 8 metrů zpozoroval uživatel objektu z oken svého nedalekého bydliště a ohlásil hasičům ve 21.24 hodin. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý objekt v plamenech, oheň ohrožoval také sousední budovu a uvnitř měly být kromě balíků lisované slámy a sena a domácích zvířat také tlakové lahve svařovací soupravy, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Devět jednotek hasičů dnes v noci likvidovalo požár části bývalého státního statku v ulici Nesyt na okraji Hodonína.

Plameny šlehající z hospodářského stavení o půdorysu 25 krát 8 metrů zpozoroval uživatel objektu z oken svého nedalekého bydliště a ohlásil hasičům ve 21.24 hodin. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý objekt v plamenech, oheň ohrožoval také sousední budovu a uvnitř měly být kromě balíků lisované slámy a sena a domácích zvířat také tlakové lahve svařovací soupravy, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Hodoníně a dobrovolné jednotky z Hodonína, Prušánek, Mutěnic, Ratíškovic, Dubňan, Rohatce, Petrova a Dolních Bojanovic.

Proti plamenům hasiči po vypnutí el. proudu postupně nasadili sedm vodních proudů, které zásobovali z místní hydrantové sítě. Kromě hašení požáru současně ochlazovali a chránili sousední budovu bývalého kravínu, oddělenou jen štítovou zdí. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 22.05 hodin. Protože se část střechy zřítila na hořící balíky slámy a seno, hasiči museli pomocí automobilového žebříku rozebírat konstrukci prohořelých krovů. Rozebírání střechy a dohašování lokálních ohnisek ukončili v 1.07 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

Přízemní hospodářské stavení o rozměrech 25 krát 8 metrů oheň zcela zničil, z objektu zůstaly jen obvodové zdi. Uvnitř uhořelo 25 slepic, šest nutrií a jedno prase, další zvířata – kůň, kozy a ovce – před plameny utekla do výběhu. Původní informace o tlakových lahvích svařovací soupravy na požářišti se nepotvrdila. Svařovací souprava byla v sousedním objektu bývalého kravína, který nyní slouží jako dílna a garáž autodopravce. Rozšíření požáru na tento objekt a zničení zaparkovaného autojeřábu, osobního vozidla, nakladače a zařízení dílny se hasičům podařilo zabránit.

Škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 200 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru zjišťují specialisté HZS Jihomoravského kraje a Policie ČR.




por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet