Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Invalidní seniorka zemřela při požáru bytu

Osmašedesátiletá žena upoutaná na vozíček včera v podvečer zemřela při požáru bytu v Rajhradě u Brna. Požár bytu v prvním patře čtyřpatrového panelového domu v Dobrovského ulici byl hasičům ohlášen v 18.02 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů.

Osmašedesátiletá žena upoutaná na vozíček včera v podvečer zemřela při požáru bytu v Rajhradě u Brna.

Požár bytu v prvním patře čtyřpatrového panelového domu v Dobrovského ulici byl hasičům ohlášen v 18.02 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Židlochovicích a Pohořelicích a dobrovolné hasiče ze Syrovic a Holasic.

Požár v bytě 3 + 1 vypukl v ložnici zřejmě v zásuvce el. proudu a žár zapálil sousední skříň. Po vyčerpání zásob kyslíku nastalo samouhašení. Při příjezdu hasičů již ložnice nehořela a syn uživatelsky bytu spolu ze sousedy otevřel část oken bytu a vypnul přívod el. proudu. Do silně zakouřené a žhnoucí ložnice hasiči vnikli v dýchacích přístrojích a na posteli našli 68letou imobilní ženu bez známek života. Ženu, která se zřejmě nadýchala toxických zplodin hoření, hasiči vynesli z bytu a předali do péče zdravotníků. Lékařka ZZS ale konstatovala, že vozíčkářka již nežije.

Žhnoucí skříň, okno a další zařízení pokoje hasiči ochladili vysokotlakým proudem. Požár lokalizovali v 18.41 hodin a po odvětrání kouře přetlakovou ventilací, po proměření okolí požářiště bezkontaktním teploměrem a po ochlazení všech žhnoucích prostor požár zlikvidovali ve 20.17 hodin.

Požár zničil el. instalaci, skříň a další zařízení ložnice bytu v domě postaveném v roce 1974. Škodu způsobenou požárem vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 50 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla s velkou pravděpodobností technická závada zásuvky el. proudu, umístěné za skříní v ložnici bytu. Kvůli přechodovému odporu začala zásuvka žhnout a žár se rozšířil na sousední skříň.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet