Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní cvičení IZS „SPOLU 2009" v Dětmarovicích

V sobotu 19. 9. 2009 se na železničním přejezdu v obci Dětmarovice uskutečnilo mezinárodní cvičení složek integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byla srážka polského zájezdového autobusu s lokomotivou.

V sobotu 19. 9. 2009 se na železničním přejezdu v obci Dětmarovice uskutečnilo mezinárodní cvičení složek integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byla srážka polského zájezdového autobusu s lokomotivou.

Ihned po ohlášení této události byly na místo vyslány tyto jednotky požární ochrany: HZS MSK – stanice Karviná, HZS MSK – stanice Orlová, HZS MSK – stanice Ostrava-Zábřeh, HZSP SŽDC Ostrava, JSDH Petrovice-Závada, JSDH Petrovice-Marklovice, JSDH Dětmarovice, JSDH Dolní Lutyně, OSP Golkowice (Polsko), PSP Wodzislaw (Polsko). Dále pak byla vyrozuměna Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba, které na místo vyslaly své síly.

Po příjezdu na místo události prováděly jednotlivé složky úkoly ve své působnosti. PČR zajišťovala úplnou uzávěru komunikace pro veřejnost a dle pokynů velitele zásahu také koordinaci dopravy v místě události. Jednotky PO ve spolupráci se ZZS prováděly prvotní průzkum a cílem kvalifikovat a kvantifikovat raněné, následně pak prováděly vyprošťování dle pokynů lékaře ZZS.

Dále bylo provedeno postavení stanu ze stanového kontejneru, který sloužil jako shromaždiště raněných. Následně se všechny jednotky podílely na transportu raněných do stanu popř. do sanitních vozidel dle pokynů ZZS. JPO z Polska se podílely na komunikaci s raněnými ve spolupráci s týmem posttraumatické intervenční péče a další činnosti ve spolupráci s polskými policejními složkami.

Na přípravě cvičení a umístění havarovaného autobusu se podíleli ZÚ HZS ČR Hlučín a HZS MSK, stanice Havířov s vyprošťovacími automobily.

Cvičení prokázalo, že připravenost složek na mimořádnou událost tak obrovského rozsahu je na vysoké úrovni. Jednotlivé složky spolu výborně komunikovaly a také celková koordinace ze strany velitele zásahu a jeho štábu byla odpovídající.

Por. Ing. Pavel Haas
ÚO HZS MSK Karviná 

-kow-

Sdílet