Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Karvinska zachránili z hluboké studny děvčátko i jejího otce

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Českém Těšíně a lezecké družstvo ze stanice HZS MSK v Havířově se v pondělí 21. 9. 2009 večer postaraly v Chotěbuzi (okres Karviná) o záchranu tříletého děvčátka a jejího otce ze zhruba dvacet metrů hluboké studny. Děvčátko do ní spadlo někdy před 18. hodinou při sběru švestek na zahradě a otec (1968) se jí snažil zachránit.

Za nehodu mohly podle prvních informací velmi staré desky dřevěného víka na betonové skruži studny (ta měla výšku odhadem jen 40 cm od země), které zřejmě nevydržely pohyb děvčátka. Dítě naštěstí nespadlo až do ledové vody, ale zachytilo se zřejmě na části trubky čerpadla zhruba v hloubce 15 metrů. Za ní se ihned vydal po trubce otec, který jí držel a utěšoval až do příjezdu a zásahu profesionálních hasičů, patrně zaklesnutý o betonové stěny studny (o průměru jen cca 80 cm).

Na operační středisko hasičů byla událost oznámena necelou čtvrthodinu před 18. hodinou. Na místo byla ihned vyslána českotěšínská jednotka HZS MSK, která nejprve ověřila, zda mají zachraňování dostatek vzduchu k bezproblémovému dýchání, a pak na laně spustila jednoho hasiče do studny. Ten upevnil děvčátko do záchranného trojúhelníku (oficiální název: evakuační postroj – triangl), a kolegové dítě vytáhli na laně ven. Tříleté děvčátko nemělo podle zasahujících hasičů žádné viditelné zranění, s výjimkou odřenin a asi i silného podchlazení. Chvílemi plakalo, ale se záchranáři komunikovalo. Sanitka rychlé záchranné služby dítě odvezla do nemocnice – na oddělení dětské JIP v Karviné.

Ve studni tedy zůstali dva muži – otec děvčátka a hasič. Jednotka musela počkat na příjezd lezeckého družstva HZS MSK z Havířova, protože neměla potřebné vybavení na jejich vytažení ze studny. Havířovští hasiči rychle rozložili lezeckou trojnožku a oba muže bez větších problémů vytáhli, opět pomocí záchranného trojúhelníku. Otec měl odhadem jen kolem 80 kg, hasič v zásahové výbavě byl jen o trochu těžší. Muž byl po prohlédnutí lékařem rychlé záchranné služby nechán doma.

Celý zhruba dvacetiminutový zásah hasičů pozorně sledovala matka děvčátka, která na úspěšném konci záchranářům opakovaně děkovala. Hasiči pak jen marně vzpomínali, zda ve své mnohdy mnohaleté kariéře, dosahující u jednotlivců i dvě desítky let, museli někoho zachraňovat z tak hluboké studny.

Pozn.: Podle zprávy ze zásahu byla ještě při příjezdu hasičů co Chotěbuzi ve studni jedna osoba, která se dolů dostala po skládacím žebříku. Ten však byl pro účely záchrany děvčátka s mužem krátký, osoba na začátku zásahu sama vylezla ven a žebřík byl odstraněn.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet