Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana koně na Kutnohorsku

Dne 23. září 2009 v 10:55 hodin bylo na Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámeno, že v k.ú. Benátky spadl kůň do potoka.

Dne 23. září 2009 v 10:55 hodin bylo na Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámeno, že v k.ú. Benátky spadl kůň do potoka.

Na místo hlášené události vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, územní odbor Kutná Hora, stanice Kutná Hora s technikou AJ AV 14 T815 (1+1), stanice Uhlířské Janovice s technikou CAS 15 MB (1+3) a dále Sbor dobrovolných hasičů Uhlířské Janovice s technikou CAS 32 T148 (1+1) a DA VW Transporter (1+1).

Průzkumem velitel zásahu zjistil, že se jedná o zapadlého koně v úzkém a hlubokém korytě potoka. Jakákoliv manipulace se zvířetem byla vzhledem k terénu a hmotnosti zvířete (600 kg) velice obtížná. Kůň ležel na pravém boku v bezvládném stavu.

Bezprostředně po provedeném průzkumu bylo provedeno opatření proti utopení koně. Na místo události přijela veterinářka, která provedla prohlídku koně a aplikovala infuze.

Pomocí AJ AV 14 T815 a popruhů se po delší době podařilo koně vyprostit a uložit do prostoru pastviny.
Vzhledem ke skutečnosti, že kůň byl v potoce od nočních hodin, byl podchlazen a vysílen.Následující dvě hodiny trvalo tření koně, zahřívání a ošetřování. Na místo se v odpoledních hodinách dostavila majitelka koně, která se mu maximálně věnovala a zdravotní stav koně se výrazně zlepšil a po další hodině usilovné práce se zvířetem se podařilo majitelce s koněm z pastviny odejít do stáje.

Majitelka koně a stáje a dále veterinářka vyslovila hasičům poděkování za záchranu čtyřleté kobylky. V 16:13 hodin téhož dne se jednotky vrátily zpět na základny.

nprap. Luboš Kovanda
Vyšetřovatel požárů ÚO Kutná Hora

-kow-

Sdílet