Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jízda na „majáky“ skončila tragicky. Policejní auto srazilo mladý pár, žena zemřela

Policejní vůz v noci z pátku na sobotu pronásledoval BMW ujíždějící krnovskými ulicemi vysokou rychlostí směrem na Opavu. Řidič podezřelého bavoráku se riskantním způsobem pokoušel ujet před policejní hlídkou.

Policejní vůz v noci z pátku na sobotu pronásledoval BMW ujíždějící krnovskými ulicemi vysokou rychlostí směrem na Opavu. Řidič podezřelého bavoráku se riskantním způsobem pokoušel ujet před policejní hlídkou.

Krátce po půlnoci noční honička skončila tragédií. Přestože policisté na služebním vozidle měli při pronásledování zapnutý modrý maják a používali akustickou výstražnou signalizaci, poblíž restaurace Družba v prostoru mezi pronásledovaným autem a policejním vozem vstoupily na přechod pro chodce dva lidé.¨

Protože policista za volantem jel vysokou rychlostí a z jeho pohledu mladý pár vstoupil do vozovky na přechod zpoza křoví, nestihl už zabrzdit.Třiad­vacetiletá žena byla po srážce na místě mrtvá, a třicetiletý chodec utrpěl velmi těžká zranění, takže byl okamžitě letecky transportován do nemocnice v Ostravě.

„Bylo po půlnoci, odhadem tak čtvrt na jednu. Díval jsem se zrovna v televizi na Delona, když jsem pod okny uslyšel houkání, skřípění brzd a pak takovou zvláštní ránu, při které mi naskočila husí kůže. Běžel jsem se podívat z okna a už jsem cítil, že se stalo něco zlého," popisuje událost Bohumil Kralik, který bydlí kousek od nebezpečného přechodu.

„Všiml jsem si, že u přechodu zůstaly ležet boty, a bezvládné tělo jsem zahlédl asi o třicet metrů dál na chodníku. Vedlejší javor měl olámané větve, asi jak o něj ten letící člověk zachytil," popisuje situaci Bohumil Kralik.

Operační středisko záchranné služby na místo vyslalo dvě posádky z nedalekého stanoviště. První záchranáři dorazili na místo během pěti minut. „Třiadvacetiletá žena byla po nárazu automobilu odhozena na chodník a v okamžiku příjezdu záchranné služby již nejevila žádné známky života – nedýchala a její srdce nepracovalo.
Svědkové na místě se postižené snažili poskytnout laickou první pomoc. Lékař zjistil poranění hlavy, páteře a pravděpodobná další zranění. Posádka ihned zahájila oživovací pokusy s cílem obnovit srdeční činnost. Snahy záchranářů však nevedly k úspěchu; pacientka utrpěla poranění neslučitelná se životem a lékař byl nucen konstatovat její smrt," popsal okolnosti smrti mladé ženy mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Třicetiletého muže záchranáři nalezli v bezvědomí a přímém ohrožení života. „Utrpěl mnohočetná poranění v oblasti hlavy, končetin a břicha. Zasahující lékař musel provést zajištění dýchacích cest pomocí intubace a připojit jej k umělé plicní ventilaci. Záchranáři podali všechny potřebné léky, přiložili krční límec a provedli další úkony přednemocniční péče.

Pacient byl přepraven na heliport v krnovské nemocnici, kam si zraněného v kritickém stavu přiletěl vrtulník letecké záchranné služby, aby zajistil transport do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě," dodal Lukáš Humpl, podle kterého na místě nehody záchranáři ošetřili ještě jednačtyřiceti­letého muže, který sice nejevil známky fyzického zranění, ale udával závratě a nevolnost.

„Mám špatné spaní, takže jsem až do rána oči nezamhouřil a nebyl jsem sám. Nechápu, proč mrtvé tělo nechali leželo na chodníku až do rána. Odvezli ho až kolem šesté, pak přijeli hasiči, a spláchli vozovku vodou. Celá Opavská ulice byla pro dopravu uzavřená až do sedmi ráno," dodal Bohumil Kralik.Policisté okamžitě po nehodě vyhlásili po ujíždějícím automobilu pátrání, byla vyžádaná spolupráce se sousedními okresy. „Intenzivním šetřením policisté BMV nalezli a zajistili ho. Zjistili jeho majitele a nyní se na pracuje na objasnění případu. Policisté ve spolupráci se soudními znalci a Inspekcí Policie ČR zajišťují stopy a provádí další šetření.
Oba policisté – řidič i spolujezdec – byli podrobeni orientační dechové zkoušce s negativním výsledkem a následně i odběru krve. Byly zahájeny úkony v trestním řízení a případ si převzala Inspekce PČR," uvedla k případu policejní mluvčí Pavla Tušková.

Sousedé se v sobotu ráno baví o noční tragédii, která se jim odehrála přímo pod okny. Policejní auto při pronásledování ujíždějícího BMW zde srazilo mladý pár. Svědci nechápou, proč bylo mrtvé tělo ponecháno ležet na chodníku asi šest hodin, až do rána. Vzpomínají také na předchozí dopravní nehody a že zde ještě nedávno zde stával dřevěný kříž jako památka na školačku, která na tomto přechodu zahynula před několika lety.

Zdroj: www.denik.cz

-kaw- 

Sdílet