Čtvrtek 3. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Drhovic vyjížděli hasiči k nahlášenému kouři, hořela střecha objektu

Profesionální hasiči ze stanice Tábor byli vysláni do Drhovic k blíže neurčenému kouři linoucímu se ze střechy jednoho z domů. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o rodinný dům (vesnické stavení), na který navazuje stodola a kůlna.

Ze střešního prostoru po celé ploše objektu unikaly zplodiny hoření a v místě, kde na objekt navazovala kůlna, bylo již zřetelně vidět plamenné hoření, které se rychle šířilo střešním prostorem.

Dle vyjádření oznamovatele a dalších osob na místě události se v objektu mohly nacházet osoby. Vzhledem k tomuto zjištění a rozsahu požáru velitel zásahu zažádal o další posilové jednotky. Na místo vyjely jednotky SDH obcí Tábor, Drhovice a Opařany.

Mezitím táborská profesionální jednotka zahájila neprodleně průzkum obytných prostor domu a následně vyloučila přítomnosti osob v objektu. Současně s touto činností byl připraven proud do půdních prostor a druhý proud do prostoru stodoly s cílem zabránit dalšímu šíření požáru v objektu.

Společným postupem obou proudů se podařilo požár v 6:04 hodin lokalizovat. Po lokalizaci požáru hasiči začali postupné motorovými pilami rozebírat střešní konstrukci, vyskladňovat hořlavý materiál a dohašovat skrytá ohniska požáru.

Z důvodu hrozícího pádu krovu byla tato činnost v prostoru stodoly prováděna z automobilového žebříku vně domu. Vyskladněný materiál byl dohašován na volném prostranství. Na místě zásahu byla zřízena kyvadlová doprava vody z blízkého hydrantu.

Úplná likvidace požáru nastala v 11:14 hodin. Výše vzniklé škody činí 500 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet