Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysypaný popel způsobil požár kůlny

Dne 04.10.2009 ve 13:19 hod. byli hasiči informováni o požáru kůlny v Rožnově pod Radhoštěm. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm.

Dne 04.10.2009 ve 13:19 hod. byli hasiči informováni o požáru kůlny v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru kůlny u rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se požár snažil uhasit majitel pomocí zahradní hadice, ale požár byl zjištěn pozdě a začal se rychle rozšiřovat. Jeho snaha o uhašení plamenů se proto soustředila více na ochranu blízkého rodinného domu před nebezpečným sálavým teplem. Na místo museli vyjet hasiči.

Jako první na místo dorazila místní jednotka hasičů, a to už za tři minuty od výjezdu. Okamžitě bylo nataženo vodní vedení k lokalizaci požáru. Po dojezdu profesionálů byl požár postupně uhašen. Celková likvidace požáru trvala hasičům asi hodinu. Dostatek vody k hašení zajišťoval městský hydrant. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Šetření ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který vysypal popel na kompost u kůlny. Postupně došlo k rozhoření biologického materiálu a k následnému rozšíření požáru na kůlnu. Plameny dále zničily i stromy a oplocení pozemku.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 80.000 Kč. Počátečním zásahem majitele a následným hašením hasičů se podařilo uchránit blízký rodinný dům a další majetek asi za 4 mil. Kč.

Tento požár je dalším klasickým případem nedbalosti při začínající topné sezoně.

Info: HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet