Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od vadného komínu vzplála střecha domu

K jednomu z prvních požárů topné sezóny, způsobeným špatným stavem komínu, dnes hasiči vyjížděli do Podivína na Břeclavsku. Při topení v rodinném domku v ulici Dolní Valy v Podivíně se vzňaly saze v neudržovaném komínu.

K jednomu z prvních požárů topné sezóny, způsobeným špatným stavem komínu, dnes hasiči vyjížděli do Podivína na Břeclavsku.

Při topení v rodinném domku v ulici Dolní Valy v Podivíně se vzňaly saze v neudržovaném komínu. Protože komín domku postaveného před 2. světovou válkou byl v půdním prostoru místo cihelného zdiva opláštěný keramickými tvarovkami, povrch komínu žárem popraskal a vylétající jiskry zapálily okolní trámy a střechu.

Požár byl hasičům ohlášen v 10.46 hodin. Operátoři tísňové linky přijali opakovaná hlášení lidí o tom, že hoří celá střecha a oheň se šíří i na sousední dům, krajské operační a informační středisko HZS proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo sedm jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Břeclavi a Hustopečích a dobrovolní hasiči z Podivína, Velkých Pavlovic, Rakvic, Velkých Bílovic a Lednice.

Při jejich příjezdu byla střecha o rozměrech zhruba šest krát pět metrů téměř shořelá a oheň se šířil také na střechu sousedního domu, kterou poškodil na ploše zhruba tři krát čtyři metry. Hasičům se požár podařilo dostat pod kontrolu v 11.07 hodin a po rozebrání zbytků konstrukce střech, vyklizení půdy s uskladněným dřevem a dohašení lokálních ohnisek oheň zlikvidovali ve 12.20 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 150 tisíc korun. Z toho na 100 tisíc korun hodnotu zničené střechy zasaženého rodinného domku, a na 50 tisíc škodu na prohořelé části střechy sousedního domu. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru do okolí, hodnotu uchráněného majetku vyšetřovatel vyčíslil na dva miliony korun.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Info: HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet