Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do hasičské zbrojnice v Čisté u Horek zavítali v rámci projektu „Brontosauři v Himálajích“ dva Indové

V sobotu 9. prosince 2018 přivítali dobrovolní hasiči v Čisté u Horek ve své zbrojnici zvláštní a opravdu milou návštěvu. V rámci projektu Brontosauři v Himálajích totiž v Čechách pobývají dva mladí Indové.

Sonan Stanzin je absolventem vysoké školy a připravuje se na práci v turistickém ruchu. Bude zajišťovat expedice na nejvyšší vrcholy planety. Stanzin Khenrab je rovněž vysokoškolák, který pracuje v bankovnictví. Jeho oborem je podpora malého podnikání v rodné zemi.

Oba jsou absolventi školy v indickém Mulbekhu (oblast malého Tibetu), kterou tam buduje a podporuje právě spolek Brontosauři v Himalájích.

V hasičské zbrojnici se seznámili s technikou a výbavou čisteckých hasičů. Prohlédli si i výbavu pro ochranu obyvatelstva, kterou zdejší hasiči loni a letos pořídili. Oba se velmi zajímali o technické detaily, třeba o to, z jakého materiálu jsou požární hadice nebo na jakém principu funguje kombinovaná proudnice.

Hosté se pak přesunuli do Spolkového domu, kde se při prezentaci dozvěděli o činnosti hasičů, o škole, o obci a o životě v Čisté.

V malém Tibetu máme pouze 2 požární stanice – jednu v Lehu a druhou v Kargilu. Je neuvěřitelné že u vás má každá vesnice vlastní požární stanici s takovým vybavením, které nemá ani ta naše v hlavním městě.

Taky mi přišlo super, že hasičská stanice je provozovaná dobrovolnickým týmem, který navíc ještě organizuje koncerty, programy pro děti nebo staré lidi, sportovní aktivity nebo kulturní události.

U nás na vesnici máme taky neziskovku ale ta pouze provozuje naší školu popřípadě organizuje vesnické Veselice. Vaši hasiči mají tedy mnohem širší záběr než máme my ve zvyku,

hodnotí kluci návštěvu požární stanice v Čisté u Horek.

Ladislav Jiřička
starosta
Čistá u Horek
Sdílet