Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Blanensku vytahovali auta z potoků

Dvě auta, která po dopravních nehodách skončila převrácená v potoce, dnes hasiči vyprošťovali na Blanensku.

Dvě auta, která po dopravních nehodách skončila převrácená v potoce, dnes hasiči vyprošťovali na Blanensku.

K první nehodě hasiči vyjížděli krátce po 6. hodině na silnici č. 19 ze Sebranic do Kunštátu. Vozidlo Škoda Octavia Combi vyjelo mimo vozovku, spadlo ze šestimetrové stráně a zůstalo převrácené na pravém boku v potoce zaklíněné mezi dvěma stromy. Na místo vyjela jednotka hasičů ze stanice v Kunštátu. Zraněný řidič byl při jejím příjezdu v péči zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice.

Protože z auta do potoka uniklo malé množství oleje, hasiči hladinu přehradili textilním sorpčním hadem a zasypali sorbentem. Po vyšetření a zadokumentování nehody policisty pak hasiči povolali vyprošťovací automobilový jeřáb ze stanice v Lidické ulici v Brně. K vytažení auta z potoka museli vykácet několik stromů. Po dobu vyprošťování auta bylo nutné zhruba na 20 minut zastavit provoz na silnici a policisté dopravu usměrňovali kyvadlově. V 9.32 hodin hasiči auto vytáhli na silnici a ukončili zásah.

Další vozidlo Škoda Octavia hasiči dnes odpoledne vyprošťovali z potoka u Josefovské ulice na okraji Adamova na Blanensku. Auto v zatáčce vyjelo ze silnice a ze dvou metrů spadlo do vody, kde se převrátilo na střechu. Řidičce se z auta i z potoka podařilo vylézt a další, okolo projíždějící motorista ženu doprovodil do nedalekého penzionu, odkud oba zavolali záchranáře.

Hlášení o nehodě hasiči přijali ve 14.28 hodin, na místo vyjela jednotka ze stanice v Blansku a dobrovolná jednotka z Adamova. K vyproštění auta vyjel ze stanice v Lidické ulici v Brně také automobilový jeřáb. Na pomoc otřesené řidičce přijeli také zdravotníci. Ti ženu ošetřili na místě.

I když únik provozních kapalin z převrácené škodovky do potoka hasiči nezjistili, kvůli prevenci případného znečistění vody po dohodě v vodohospodáři zastavili provoz úpravny pitné vody v Adamově. Z hladiny potoka také sesbírali osobní věci řidičky vypadené z kabiny auta. Škodovku pak pomocí jeřábu a textilních vazáků v 15.30 hodin vytáhli z potoka. Při převracení vraku zpátky na kola z motorového prostoru vyteklo menší množství oleje. Skvrnu hasiči zlikvidovali sorbentem a uklidili vozovku.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Info: HZS Jihomoravského kraje

-kow-

Sdílet