Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru střechy haly v Plzni hasiči využili hasicí systém Cobra, vznikla škoda za půl milionu

Osm hasičských jednotek vyjelo po půl jedné odpoledne do areálu Škoda Plzeň k požáru ve střešní konstrukci jedné z místních firem. V době příjezdu se na místě nacházeli pracovníci firmy, kteří hasičům ukázali ohnisko požáru.

To se nacházelo ve výšce 15 metrů, na spojnici střech dvou hal. Prohořívala tam boční stěna objektu a bylo vidět začínající požár střechy. Bylo rozhodnuto o vypnutí energií, plynu a el. proudu a hasiči byli upozorněni na dvě žíhací pece, v nichž probíhalo hoření.

Ohniska se nacházela v patnácticen­timetrové vrstvě prachu, který žhnul. Tím, jak odpadával z ocelových nosníků, zakládal další nová ohniska.

Na místo byla proto povolána jednotka HZS Pk, z hasičské stanice Košutka a dále si velitel na místo vyžádal jednotky z II.st. požárního poplachu jako zálohu, pro případ nenadálého rozšíření požáru na střechu s dřevěným podbitím, nebo výbuchu prachu.

Vzhledem k tomu, že se nedalo ke konstrukci haly dostat, bylo nutné žhnoucí prach srážet vodním proudem a dohašovat na zemi haly. Existovalo tedy reálné riziko výbuchu prachu. K tomu naštěstí nedošlo a po prolití hlavních ohnisek byly dobrovolné jednotky odeslány zpět na základny.

Při likvidaci skrytých ohnisek bylo použito vysokotlaké hasicí zařízení COBRA. Vznikla škoda za 500 tisíc korun, příčina vzniku je v šetření.

Sdílet