Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru došlo k úhynu hospodářských zvířat

Dne 9. 10. 2009 v 19:57 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v Prostřední Bečvě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm a jednotky dobrovolných hasičů obcí Prostřední Bečva, Horní Bečva a Hutisko-Solanec. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stodoly a uskladněných věcí.

Požár zjistili majitelé, pro které byla prioritní záchrana hospodářských a domácích zvířat. Podařilo se jim zachránit koně i telátko. Plameny však dostihly několik ovcí a drůbež, kterou si již nepodařilo vyhnat do bezpečí. Požár pod střechou stodoly byl pro majitele nedosažitelný a k jeho uhašení museli vyjet hasiči. Požár se velmi rychle rozhořel a rozšířil na celou hospodářskou budovu.

První jednotky dobrovolníků z okolí dorazily asi za deset minut od výjezdu, ale značná část stodoly už byla v plamenech. Velitel zásahu si nechal na místo okamžitě vyslat další posilující cisterny. Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a snažili se několika proudy především zabránit dalšímu rozšíření plamenů na blízký rodinný dům.

Požár se podařilo hasičům vcelku rychle lokalizovat, ale celková likvidace požáru zabrala téměř tři hodiny. Po uhašení plamenů museli hasiči postupně dohašovat skrytá ohniska v prohořívajícím seně a ve velkém množství uskladněných věcí.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo v noci místo požáru ohledáno jen předběžně.

Vyšetřovatel hasičů se na místo požáru vrátil v sobotu dopoledne, aby pokračoval v šetření příčiny vzniku požáru. Požár zničil celé hospodářské stavení, uskladněné zemědělské stroje a zařízení. Při požáru došlo k úhynu hospodářských zvířat. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 1 mil. Kč. Vyšetřovatel se domnívá, že s největší pravděpodobností bylo příčinou vzniku požáru samovznícení uskladněného sena.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet