Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sobotní série vážných nehod ve Zlínském kraji

V sobotu, 10. 10. 2009, vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na pomoc po sérii dopravních nehod a havárií ve Zlínském kraji. Deštivé a mlhavé počasí se okamžitě projevilo na počtu dopravních nehod a hasiči vyjížděli opakovaně. Při nehodách se zranila řada účastníků, některé museli hasiči vyprošťovat speciálním zařízením. U nehod a havárií bylo také několik podezření na zraněných dětí, které si do své péče převzaly posádky zdravotníků. Hasiči děti obdarovali plyšovými maskoty Dráčkem záchranáčkem.

V sobotu, 10. 10. 2009, vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči na pomoc po sérii dopravních nehod a havárií ve Zlínském kraji. Deštivé a mlhavé počasí se okamžitě projevilo na počtu dopravních nehod a hasiči vyjížděli opakovaně. Při nehodách se zranila řada účastníků, některé museli hasiči vyprošťovat speciálním zařízením. U nehod a havárií bylo také několik podezření na zraněných dětí, které si do své péče převzaly posádky zdravotníků. Hasiči děti obdarovali plyšovými maskoty Dráčkem záchranáčkem.


09:25 – Holešov

Jednotka profesionálních hasičů z Holešova vyjela ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolníků na hlášenou dopravní nehodu v Holešově u koupaliště. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mladý osmnáctiletý řidič havaroval s vozidlem zn. Fiat Punto do příkopu. Mimo vozovku se převrátil na střechu, ale při havárii neutrpěl žádné zranění. Hasiči zajistili vrak vozu proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Vozidlo bylo převráceno zpět na kola. Dobrovolní hasiči pomáhali řídit dopravu kyvadlově.


10:22 – Zlín

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě na nábřeží ve Zlíně. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Rybníky došlo k havárii osobního auta zn. Opel Astra.

Řidič nezvládl jízdu a havaroval do stavebního prvku u silnice. Při havárii se zranila jeho šestapadesátiletá spolujezdkyně, kterou si do své péče převzala posádka zdravotnické záchranné služby. Hasiči zajistili vrak vozu proti požáru a úniku provozních kapalin. Do doby příjezdu hlídky policie také hasiči řídili dopravu na částečně zablokované nábřežní komunikaci.


10:49 – Buchlovice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě v kopcích u Buchlovic. Cestou k nehodě dostal velitel zásahu do vozidla informaci od operačního střediska, že byla hlášena i druhá havárie auta nedaleko první nehody.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50 došlo k havárii osobního auta zn. VW Golf. Řidička najela na svodila a následně havarovala do břehu u silnice. Při havárii neutrpěla žádné zranění. Hasiči zajistili vrak vozu proti požáru a pokračovali k další nehodě.

Po příjezdu k další havárii bylo zjištěno, že řidič osobního auta zn. VW Passat nezvládl jízdu na mokré vozovce a po smyku skončil také mimo vozovku. Po nárazu vozidla do břehu u silnice došlo k odtržení zadního kola. Řidič byl rovněž nezraněn a vozidlo museli hasiči zajistit proti požáru a úniku provozních kapalin. Odtahové vozy asistenčních služeb motoristů se postaraly o vyproštění vraků.


14:46 – Kunovice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela znovu k dopravní nehodě. Tentokrát se jednalo o střet dvou osobních aut zn. BMW a Š Felicia v prostoru křižovatky u nákupního centra.

Po vzájemném střetu obou vozů došlo ke zranění dvou žen ve voze Škoda a ke zranění dvou přepravovaných dětí ve věku 1,5 a 4 roky. Řidič BMW vyvázl bez zranění. Pacienty si do své péče převzali zdravotníci, kteří je dovezli po nutném ošetření do nemocnice.

Hasiči zajistili vraky vozů proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Dopravní nehoda omezila průjezdnost důležité křižovatky. Dvěma malým chlapcům hasiči věnovali plyšové maskoty Dráčka záchranáčka.


15:22 – Věžky

Na místo hlášené dopravní nehody vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na křižovatce k obci Srnov došlo ke střetu dvou osobních aut zn. Š Fabia a Š Felicia.

Po vzájemném střetu obou vozů došlo celkem k pěti zraněním, včetně jednoho dítěte převáženého v dětské autosedačce. Starší řidič v jednom z vozů zůstal s necitlivými dolními končetinami a s podezřením na zranění páteře. K jeho vyproštění museli hasiči použít speciální techniku.

Pomocí hydraulických nůžek byl odstřižen sloupek a odstraněny dveře. Byl tak vytvořen dostatečný prostor pro uložení řidiče do transportních nosítek a k fixaci. Následně byl muž vytažen a předán do péče připraveným zdravotníkům. Po nutném ošetření byli všichni zranění odvezeni do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost křižovatkou. Doprava byla řízena hlídkou policie. Hasiči museli zajistit oba vraky proti případnému požáru a úniku provozních kapalin.


16:04 – Lutonina

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína znovu vyjela k hlášené dopravní nehodě. Jednalo se o havárii osobního auta zn. VW mezi obcí Jasenná a Lutonina. Řidič nezvládl jízdu na mokré vozovce a po smyku vyjel mimo komunikaci. Následně s vozem havaroval přes sloupky reklamního poutače, až v kotrmelcích překonal jeden z mostků. Z totálně zničeného vraku auta vystoupil přes zadní okno. Od vážnějšího zranění ho ochránila série aktivovaných airbagů.

Přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby si ho převzala do své péče a preventivně ho odvezla do nemocnice na vyšetření. Hasiči zajistili vrak vozu proti požáru a úniku provozních kapalin. Po dobu zásahu složek IZS byla částečně omezena průjezdnost po silnici I/69.


Info: HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet