Neděle 6. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Výškovicích hasiči vyprošťovali sypač, zapadl zadním kolem do bahna

V Ostravě-Výškovicích sypač Mercedes s technickou solí zapadl 9. ledna 2019 pravým zadním kolem a nemohl bez pomoci hasičů ven.

Jeho pravé zadní kolo se totiž neočekávaně propadlo nejméně ze dvou třetin do bahna na okraji chodníku v Šeříkové ulici. Museli pomoci hasiči – ze stanice HZS MSK Ostrava-Zábřeh.

V první fázi – po přeházení technické soli ze sypače na náhradní nákladní vozidlo pracovníky Ostravských komunikací – zvedali hasiči zaseknutý sypač velmi opatrně pomocí čtvercových gumových vaků, současně kolo nadzvedávali z boku pomocí hydraulického rozpínáku (používaného častěji při vyprošťování osob, zaklíněných ve vozidlech).

Po nadzvednutí a částečného uvolnění problematického kola hasiči zadní nápravu sypače podložili, nafukovací vaky vytáhli a na vytlačené místo pod pravým kolem položili kameny, hlínu a na ně dvě desky na sobě.

Řidič sypače se pokusil marně vycouvat po deskách na pevnější plochu, prokluzoval dalšími třemi koly na bahně a rozbředlém sněhu. Ve druhé fázi proto přijelo na pomoc zásahové vozidlo profesionálních hasičů s předním navijákem, jehož zapojení do vyprošťování (chytil sypač zezadu) bylo úspěšné.

Pracovníci posypu byli po vysvobození svého nedocenitelného plechového pomocníka vděční a spokojení…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet