Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zasněžené Jedlové se zranil člověk, k události vyjely dvě jednotky. S transportem pomohl majitel restaurace

Krátce před půl sedmou večer ve středu 9. ledna 2019 bylo na tísňovou linku oznámeno, že se kousek pod vrcholem Jedlové na Děčínsku, nedaleko Jiřetína pod Jedlovou, zranil člověk.

Kromě zdravotníků na místo vyjeli i hasiči z Dolního a Horního Podluží. Několik hasičů pracuje shodou okolností i v technických službách, proto k události dorazil i sypač s hasičem – kdyby bylo potřeba protáhnout nepřístupné silnice nebo vyprostit vozidla.

Ve Šluknovském výběžku celý den silně sněžilo a hasiči již při příjezdu na parkoviště čtyři kilometry od Jedlové tušili, že cesta nahoru na zasněžené silnici v lesním terénu bude složitá.

Majitel restaurace s Jeepem nabídl na základě žádosti z dispečinku hasičům svou pomoc. Do jeho auta tak nastoupili hasiči s nosítky, na všechna kola džípu byly nasazeny sněhové řetězy a řidič se i s členy jednotky odvážně vydal na vrchol hory.

Když hasiči na místo události dorazili, zjistili, že nosítka nebudou potřeba a navzdory vážnému zranění osoba dokázala do Jeepu nastoupit sama. Následně byla transportována na parkoviště, kde vedle hasičů zaparkovala i sanitka a zdravotníci se již postarali o důkladné ošetření.

„Mladý muž byl se středně vážným zraněním a podezřením na vážné zranění převezen na chirurgii do České Lípy“, uvedl Prokop Voleník, mluvčí ZZS Ústeckého kraje.

Díky nezištné pomoci majitele tak byla doba zásahu zkrácena na minimum a patři mu velké poděkování. Kdyby se hasiči na Jedlovou museli dostat jinak, například pěšky, zdravotní stav zraněného člověka by se mohl zhoršit.

Sdílet