Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zesláblé koťátko hasiči zachránili

Mezi nejčastější zásahy patří jednoznačně záchrany psů a koček domácích. Počtem výjezdů se jim každoročně vyrovnává v zimním období záchrana zvířat ze zamrzlých vodních ploch – labutě, kachny, srny apod.

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjíždí ve Zlínském kraji průměrně jednou týdně na záchranu zvířat.

Záchrana zvířat je dána hasičům jako jeden z prioritních úkolů a přehled zásahů je nebývale pestrý. Nejde přitom jen o záchranu zvířat v situacích ohrožení požárem nebo živelnou pohromou, ale také při ohrožení po dopravních nehodách nebo po úniku z ohrad, klecí, chovů, stájí a pochopitelně i z obytných částí domů nebo bytů. Samostatnou kapitolou jsou případy záchrany volně žijících zvířat z lidských nebo přírodních pastí. Tady jsou to pak situace záchran zvířat z bazénů, řek, studní, z vodních nebo zamrzlých ploch.

Ne všechny případy ale vždy řeší jen profesionální hasiči. V řadě situací necháváme případnou záchranu na odchytových službách nebo specialistům např. ze ZOO, chovatelům, strážníkům, ornitologům apod. V případě výskytu nebezpečného hmyzu jsou to pro nás pak výhradně zásahy spojené s přímým ohrožením života a zdraví lidí.

Mezi nejčastější zásahy patří jednoznačně záchrany psů a koček domácích. Počtem výjezdů se jim každoročně vyrovnává v zimním období záchrana zvířat ze zamrzlých vodních ploch – labutě, kachny, srny apod.

Řada výjezdů je spojena i s kuriozitami a humornými způsoby záchran, při kterých musí hasiči prokázat jak odvahu, tak i značnou dávku trpělivosti. Tady jsou to především situace s odchytem ptáků. Mezi zvlášť těžké zásahy patří záchrany koní a dalších velkých zvířat. V několika případech došlo dokonce i ke zranění zasahujících hasičů.



Dne 23. 10. 2009 v 11:55 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně kotěte ze stromu v Bystřici pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u zahrádkářské kolonie uvízlo na jednom ze stromů kotě. Kotě bylo zesláblé a nemohlo se samo dostat do bezpečí. Hasiči se k němu dostali pomocí nastavovacího žebříku a zvíře zachránili. Zesláblé kotě bylo následně předáno na Městskou policii a do útulku k zotavení.

Info: HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet