Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V době požáru většina obyvatel spala

Krátce po půl desáté večer dne 26. 10. 2009 vyjeli hasiči na Karvinsku k požáru obytného domu v Karviné – Hranicích na Marklově ulici. Vzhledem k nedostatku vody v místě zásahu bylo nutno vodu vozit cisternami kyvadlově.

Krátce po půl desáté večer dne 26. 10. 2009 vyjeli hasiči na Karvinsku k požáru obytného domu v Karviné – Hranicích na Marklově ulici. Po příjezdu na místo zjistili, že na domě hoří střecha a povolali na místo další posilové jednotky.

Ihned zahájili hasební práce a evakuaci obyvatel domu. V tuto dobu již lidé v domě spali a proto se průzkum zaměřil hlavně na to, aby v hořícím domě nikdo nezůstal. Na místě zasahovalo 8 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Profesionálové z HZS Moravskoslezského kraje, stanice Karviná a Orlová, dobrovolná hasiči z jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Petrovice – Závada, Doubrava, Havířov, Horní Suchá, Karviná Hranice a Orlová – Poruba.

Vzhledem k nedostatku vody v místě zásahu bylo nutno vodu vozit cisternami kyvadlově. Hasiči nasadili hasební proudy zevnitř i z vnější strany objektu. Při hašení využili i výškovou techniku pro hašení a rozebírání střechy, aby se dostali k ohnisku požáru. Z hořícího objektu vynesli také tlakovou láhev s propan-butanem.

Zásah byl komplikován velkým množstvím přihlížejících osob v místě zásahu. Nedošlo ke zranění ani usmrcení žádné osoby. Na místo se dostavili zástupci města Karviná, kteří zajistili čtyřem postiženým rodinám náhradní ubytování.

Kolem 23. hodiny se požár podařilo lokalizovat, úplná likvidace byla velitelem zásahu ohlášena za další dvě hodiny. Požárem byla zničena střecha domu a půda.

Příčinu požáru vyšetřují specialisti HZS Moravskoslezského kraje a Policie ČR, škoda způsobená požárem byla stanovena na 400 tisíc korun.


kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje 

-miw-

Sdílet