Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů zasahovalo u požáru skládky v obci Volfartice, k události se museli vrátit i v sobotu

Páteční odpoledne trávili hasiči z Českolipska u požáru skládky v obci Volfartice. Informaci o požáru přijalo operační středisko v 15:22 hodin, přes tísňovou linku 112. Na místo bylo povoláno sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů s devíti cisternami.

Požár skládky komunálního odpadu se hasičům podařilo zachytit včas a zabránili tak jeho rozšíření. Na koupališti v nedalekém Novém Oldřichově bylo zřízeno čerpací stanoviště vody a hasební látka byla na místo určení dopravována kyvadlově. J

ednotky pomocí tří útočných proudů požár během dvou hodin zlikvidovali a místo prohlédli termokamerami kvůli případným skrytým ohniskům. Příčina vzniku požáru je v šetření, odhadovaná škoda je minimální.

V sobotu po desáté hodině večer bylo na operační středisko nahlášeno opětovné rozhoření skládky komunálního odpadu ve Volfarticích. Na místo znovu vyjelo osm jednotek hasičů.

Opět bylo zřízeno čerpací stanoviště na koupališti v Novém Oldřichově a hasiči na požářiště dopravovali hasební látku velkoobjemovými cisternami kyvadlově. K likvidaci požáru byly nasazeny 3 útočné proudy vody.

Skládka byla silně zakouřena, hasiči zasahovali v dýchací technice a pomocí nakladačů odpad rozhrabávali, prolévali vodou a kontrolovali termokamerami. Velitel zásahu rozhodl informovat o události starosty okolních obcí, i přes to, že obyvatelům nehrozilo bezprostřední nebezpečí.

Pět minut po půlnoci byl požár zcela zlikvidován. Na dohlídku však na místě zůstaly jednotky dobrovolných hasičů z Volfartic a ze Stružince – Jezvé.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet