Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u požáru rodinného domu v Desné, ve sklepě bylo 20 tun uhlí

Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje přijalo v neděli 24. 2. 2019 po půl jedenácté v noci hlášení o požáru rodinného domu v obci Desná.

Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Tanvaldu a Jablonce nad Nisou a dvě jednotky dobrovolných hasičů z Tanvaldu-Šumburku a Desné.

Po příjezdu na místo události hasiči viděli, že požár domu je již ve III. fázi rozvoje. Plameny zachvátily celý objekt a požár byl již plně rozvinutý. Uvnitř budovy se naštěstí nikdo nenacházel, takže nedošlo ke zranění ani nadýchání se zplodin hoření.

Jednotky natáhly dopravní vedení vody až k hořícímu objektu. Komplikací byla železniční trať, která jim vedla v cestě. Koleje museli hasiči podkopat a hadice protáhnout pod nimi. Provoz na železniční trati tak nebyl omezen a hasební látku dostali během chvíle až na požářiště.

Další komplikací bylo 20 tun uhlí, které měla majitelka uskladněné ve sklepě rodinného domu. Hasiči nasadili na likvidaci požáru 3 útočné proudy vody, ochlazovali okolní budovy a po celou dobu museli zasahovat v dýchací technice.

Vzhledem k situaci a rozvoji požáru se velitel po dohodě s majitelkou objektu rozhodl, že hasiči nechají stavení kontrolovaně dohořet. Na místě proto zasahovali celou noc. V pondělí ráno je vystřídala nová směna, která bude v Desné ještě během dopoledne provádět dohašovací práce.

Příčina vzniku požáru a výše škody jsou v šetření.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet