Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Hradištka a Pikovic získali díky darům od spoluobčanů dva automatizované externí defibrilátory

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hradištko, která je tvořena hasiči z SDH Hradištko a SDH Pikovice (oba sbory působí v různých částech téže obce), disponuje nově dvěma automatizovanými externími defibrilátory (A­ED).

O pořízení těchto přístrojů se v rámci jednotky dlouze diskutovalo, přičemž se současně řešilo, kde na ně sehnat finanční prostředky.

Debata posléze ještě zintenzivněla, neboť kvůli rekonstrukci hlavní příjezdové komunikace do obce Hradištko začalo hrozit prodloužení dojezdových časů zdravotnické záchranné služby.

V té chvíli se však stalo něco, co nikdo z členů jednotky nečekal: AED pro hasiče z Pikovic zakoupil jako dar laskavý sponzor, který si přál zůstat v anonymitě; a na AED pro hasiče z Hradištka se z velké části složili jejich spoluobčané (zbytek byl dofinancován ze sponzorských darů).

Jedná se o přístroje Philips HeartStart Frx, které jsou vyrobeny tak, aby bylo možné je použít i v extrémním prostředí (jsou odolné vůči vodě, prachu i pádu).

Baterie přístroje má životnost 5 let a její kapacita je 200 výbojů. Uživatel přístroje je navíc hlasovou nápovědou naváděn k provedení účinné srdeční masáže.

Díky štědrosti obyvatel Hradištka a Pikovic, kterým patří obrovský dík, je nyní jednotka sboru dobrovolných hasičů Hradištko připravena poskytnout účinnou pomoc osobám, které postihly náhlé srdeční potíže.

Sdílet