Sobota 5. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Blansku-Lažánkách narazil nákladní automobil do domu, uvnitř naštěstí nikdo nebyl

Do Blanska-Lažánek vyjeli 26. března 2019 před polednem hasiči ze dvou jednotek. Do sloupu nízkého napětí a do rodinného domu tam narazil kamion.

Bylo třeba počítat s variantou, že v objektu jsou lidé. Tato obava se naštěstí nepotvrdila.

Zdravotníci tak ošetřili pouze jednoho pacienta, řidiče kamionu, který byl při vědomí. Zafixovali jej za pomoci krčního límce a vakuové matrace, zaléčili jej a se zraněními lehčího charakteru muže převezli po zemi do boskovické nemocnice.

Hasiči kamion zabezpečili proti případnému vzniku požáru a na místo si vyžádali speciální techniku s vybavením na stabilizaci rozbořené části domu. K zajištění budovy použili přivezenou výdřevu a stabilizační prostředky z vybavení, které máme k dispozici od Správy státních hmotných rezerv.

Na místo byl přivolán statik na posouzení stability domu, pohotovostní služba energetiků k odpojení elektřiny a odtahová služba. Po odpojení elektrické energie zajistili hasiči dům proti zborcení. Vyproštění kamionu zajistila specializovaná fir­ma.

Hasiči zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny a odčerpali naftu z nádrže kamionu. Spolupracovali s Policií ČR při dokumentování nehody.

Pro rodinu, která bydlí v rodinném domě, bylo zajištěno náhradní ubytování. Hasiči ukončili zásah před půl osmou večer. Na místě zůstala odtahová služba s policisty.

U nehody zasahovali profesionální hasiči ze stanic Blansko, Brno-Lidická, Brno-Líšeň, Tišnov a dobrovolní hasiči z Jedovnic.

ZZS a HZS Jihomoravského kraje
Sdílet