Středa 24. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí a jihomoravští hasiči cvičili záchranu osob z podzemních prostor

Ve dnech 3. – 4. dubna 2019 proběhl v jeskyních a podzemních prostorách Liberce zajímavý výcvik lezeckého družstva HZS Libereckého kraje (stanice Liberec) s odřadem HZS Jihomoravského kraje pro záchranné práce v podzemí.

Skupina jihomoravských specialistů je oficiálně označována jako opěrný bod pro záchranu osob z jeskynních systémů a podzemních prostor.

Přečtěte siJihomoravští hasiči si vyměnili zkušenosti se zahraničními kolegy v problematice jeskynní záchrany

Součásti výcviku bylo zjištění dojezdového času k místu události v Libereckém kraji (opěrný bod využívá pro přepravu části družstva i letku PČR).

Během výcviku proběhla také ukázka činnosti pro řídicí důstojníky HZS LK, kterým byl vysvětlen důvod zřízení opěrného bodu, postup při zásazích v podzemních prostorách a jeskynních systémech, možnosti nasazení ve spolupráci s lezeckým družstvem,

konkretizoval pprap. Jan Semerádt, instruktor lezeckého družstva HZS Libereckého kraje.

Jak pokračoval, došlo i na představení komunikačního systému NICOLE, který je určený pro dorozumívání při zásazích v podzemí, kde běžné komunikační prostředky nefungují.

Přečtěte siJihomoravští hasiči-lezci se zúčastnili odborných stáží ve Francii, řešilo se i bezdrátové spojení v jeskyních

Zazněly informace k zajištění tepelného komfortu při dlouhodobých zásazích v podzemí či možnosti rozšíření zúženého prostoru např. pro průchod se záchrannými nosítky.

Ve spolupráci s libereckými lezci proběhla také záchrana z podzemních prostor, kdy šlo o simulaci záchrany dvou jeskyňářů. „Zde patřily mezi největší komplikace – zúžený prostor vstupu a nestabilní podloží z podzemí na povrch,“ popsal Jan Semerádt.

Mgr. Zdenka Štrauchová
Sdílet