Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Protivínští hasiči si pořídili nový defibrilátor i díky příspěvku Nadace Agrofert

Protivínská zásahová jednotka, která je složena nejenom z hasičů SDH Protivín, ale i s členů SDH Platan, Krč, Záboří, Milenovice a Tálín, obdržela od Sboru dobrovolných hasičů v Protivíně zdravotnickou pomůcku, kterou má dnes k dispozici mnoho policejní a hasičských vozidel.

Jedná se o defibrilátor FRED PA-1, který je určen k poskytnutí laické první pomoci při srdeční zástavě. Podobnými přístroji jsou dnes dále vybavovány kancelářské budovy, obchodní domy sportoviště a další veřejné prostory.

Je to významný počin ve výzbroji jednotky, vždyť přihodit se může při zásahu cokoliv – ať již zasahujícím hasičům, nebo dalším přítomným osobám.

Protivínská jednotka v roce 2018 zasahovala celkem 47krát – a to 18 požárů, 24 technických zásahů, 1 dopravní nehoda, 1 železniční nehoda a také 3 asistence při kulturních akcích, kde se shromažďuje větší množství osob.

Právě na těchto akcích může u návštěvníků dojít k nenadálým srdečním příhodám a hasiči na rozdíl od zdravotní služby jsou na akcích přítomni a mohou rychle pomoci. Řada členů jednotky má dnes již zdravotní výcvik a defibrilátor může být jejich velkým pomocníkem.

Sbor dobrovolných hasičů v Protivíně pořídil přístroj s pomocí dotace ve výši 30.000 Kč od Nadace Agrofert, které patří za tuto pomoc poděkování. Dalších 5.090 Kč poskytl SDH Protivín ze svých vlastních prostředků.

Jan Jelínek, starosta SDH Protivín
Sdílet