Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devadesát příslušníků vojenských hasičských jednotek se zúčastnilo cvičení Capable Fireman & Rescuer – Training area 2019

Na střelnici vojenského újezdu probíhají za ohlušujícího rámusu ostré střelby bojových vozidel pěchoty. Jedna ze svítících střel zapaluje trávu a keřové porosty na dopadové ploše.

Než byl oheň zpozorován, zasekl se v nábojové komoře bojového vozidla pěchoty náboj a cca. 20 minut se jej nedaří vybít. Vojenští hasiči nemohou kvůli své bezpečnosti vstoupit do dopadové plochy a požár hasit. Silný vítr rychle žene požár vpřed.

Než je možné začít hasit, tak už požár postupuje v široké frontě směrem k lesu. Hasiči mezitím povolávají posilové jednotky, vrtulník s BAMBI vakem a zodolněné vozidlo TITAN Záchranného útvaru Hlučín. Začíná boj jak s ohněm, tak i časem…

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

To byl jeden ze scénářů druhého ročníku cvičení vojenských hasičských jednotek, pojmenovaném Capable Fireman & Rescuer – Training area 2019.

Cvičení se konalo v prostorách základny Bechyně ve dnech 23. – 25. dubna 2019. Hlavním cílem cvičení bylo upevnění znalostí a správné praxe vojenských hasičů, nácviky taktických postupů a v neposlední řadě výměna zkušeností ze zásahů na jednotlivých typech požárů a mimořádných událostí.

Cvičení prověřilo dovednosti 90 hasičů, ze 16 vojenských hasičských jednotek, kteří cvičili se 14 kusy hasičské techniky. Cvičení se také zúčastnili příslušníci Záchranného útvaru Hlučín.

Mezi nejdůležitější náměty rozehry byly dopravní nehoda s hromadným postižením osob, hašení požáru dopadové plochy vojenské střelnice a dopravní nehoda s únikem neznámé chemické látky.

Hasiči měli dále možnost si zdokonalit svoje znalosti taktických postupů ve vyproštění a záchraně osob při havárii osobních automobilů, poskytnutí první pomoci, třídění raněných osob metodou START, sebezáchraně pomocí lanových technik, průzkumu a evakuaci osob ze zakouřených prostor s využitím termokamer.

Patrně nejnebezpečnějším výcvikem bylo plnění závěsného vaku hasební vodou v podvěsu pod vrtulníkem ve visu. Takzvaný „BAMBI vak“ se používá zejména při zásahu na lesní požáry v nedostupném terénu. Cvičilo se s vrtulníkem W-3A Sokol, který unese vak o kapacitě 1 200 litrů.

Každoročně v ČR stoupají počty požárů v nedostupném terénu. Proto jsme důkladně drilovali postupy plnění BAMBI vaku. Konkrétně, jak navádět vrtulník, jak se přibližovat k vrtulníku ve visu a jakým způsobem mají strojníci ovládat čerpadla hasičských automobilů.

Vše proto, aby vrtulník mohl co nejrychleji rotovat mezi plnícím místem a místem požáru, a aby nedošlo ze zranění,

zmínil nadrotmistr Pavel Malík, velitel směny vojenské hasičské jednotky letecké základny Praha-Kbely.

Časová norma pro naplnění vaku je maximálně do jedné minuty a důležitá je zejména koordinace mezi pilotem, operátorem a velitelem zásahu při navigaci vrtulníku, jak na místo plnění, tak i při hašení (shozu vody).

„Na Bechyňské základně jsou pro výcvik leteckého hašení ideální podmínky, protože je zde možné trénovat plnění BAMBI vaku nejen z cisteren, ale i z přírodních zdrojů,“ dodal pilot vrtulníku mjr. Marek Bohuněk.

Cvičení je vyvrcholením dvouměsíčních příprav. Za stěžejní součást výcviku považuji sladění jednotek a výcvik velitelů hasičských směn k tomu, aby dokázali řídit rozsáhlý zásah ve druhém nebo třetím stupni požárního poplachu.

Dále si cením velmi dobré spolupráce s piloty letecké základny Kbely a s příslušníky Záchranného útvaru Hlučín,

řekl podplukovník Ladislav Krech, odborný gestor požární ochrany MO ze Sekce podpory MO.

kpt. Jana Gallová
VÚ Olomouc
Sdílet