Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dny GIS 2009 ve městě pod Ještědem

Již třetím rokem se sešli GIS nadšenci z Technické univerzity Liberec, Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS Libereckého kraje), Krajského úřadu Libereckého kraje (KÚ Libereckého kraje), Gymnázia F.X. Šaldy, Dětské televize Liberec a nově i České geologické služby, aby široké veřejnosti představili geografické informační systémy. Akce GIS Day, neboli Dny GIS, jsou celosvětovým dnem, v případě Liberce téměř týdnem. Akce, která probíhala v Krajské vědecké knihovně Liberec ve dnech 10. – 12. listopadu 2009, byla zakončena na technické univerzitě v pátek 13. listopadu 2009 soutěží „GeoCup".

Jako každý rok, i letos se slavnostní zahájení konalo za přítomnosti čestných hostů, studentů a zástupců médií. Zlatým hřebem zahajovací akce bylo vyhlášení výsledků výtvarné soutěže „ZEMĚPLOCHA", které se mohly účastnit kolektivy dětí základních a středních škol. Tento rok se sešly zajímavé práce, ze kterých bylo velmi těžké vybrat ty nejlepší. Nakonec se v kategorii pro I. stupeň umístili na prvním místě žáci ze ZŠ Skálova Turnov s prací „Naše země z vesmíru". V kategorii pro II. stupeň patřilo první místo Základní škole a Mateřské škole pro sluchově postižené Liberec s prací „Objevování Tramtárie" a v kategorii určené pro III.stupeň se na prvním místě umístili studenti Gymnázia F.X.Šaldy s prací „Země nezemě".

Letošní Dny GIS se nesly v duchu rekordů. Přibližně 1000 žáků a studentů z 11 základních a 9 středních škol se vystřídalo na jedenácti stanovištích. Nejvzdálenější škola přijela z České Lípy, pokud nepočítáme Základní školu Sadská, která zde měla své stanoviště. Dětská televize natočila přibližně 30 reportáží, některé z nich jsou k vidění na internetové televizi YouTube, kde jsme v rámci České republiky měli i vysokou sledovanost (do 50. místa).

Programem pro školy však Dny GIS nekončily. V úterý jsme v odpoledních hodinách přivítali pana Bengla z vývojového centra společnosti Google v Curychu. Přednáška věnovaná mapám byla tak zajímavá, že se z plánovaných 2 hodin protáhla na 3,5 hodiny. Její hlavní část je možné shlédnout opět na YouTube (je rozdělena na 14. částí). Středeční odpoledne bylo věnováno povídání o „GISu v teple domova", které se zabývalo programy Quantum GIS a Janitor.

Nesmíme zapomenout ani na vyhlašování výsledků dvou doprovodných soutěží, které pořádal KÚ Libereckého kraje. Soutěžilo se ve vytvoření geohry, jejímž principem je dle fotografie a nápovědy najít určité místo na mapě ( http://env.kraj-lbc.cz/mapserv/geohra ). Druhou hrou, kterou si připravil KÚ Libereckého kraje ve spolupráci se skauty bylo hledání „Envikešek", malých schránek pomocí GPS souřadnic.

Hlavním cílem Dnů GIS je možnost návštěvníků si vyzkoušet práci s mapovými podklady, vytvořit vlastní mapu a blíže se seznámili s GIS technologiemi. K tomu bylo v letošním roce určeno již zmíněných 11 stanovišť s různými možnostmi využití geografických dat a programů.

HZS Libereckého kraje připravil společně s KÚ „Mapovou honičku". Na serveru životního prostředí http://maps.kraj-lbc.cz byl vytvořen projekt, nad kterým návštěvníci hledali mimořádné události, které se během let 2008 a 2009 udály v Libereckém kraji. Cílem bylo seznámit návštěvníky s prací na operačním středisku a přiblížit, jak je těžké lokalizovat mimořádnou situaci s minimem informací o daném místě.

Velmi zajímavým stanovištěm byl „3D svět", kde mohl každý brouzdat pomocí programu Google Earth v třírozměrném světě map. Své stanoviště měla i Česká geologická služba, která návštěvníky seznamovala s geologií Libereckého kraje Zajímavé stanoviště měla připraveno Základní škola Sadská „GIS bez učitele", kde žáci ZŠ učili návštěvníky tvořit mapu. Podobné stanoviště mělo i Gymnázium F. X. Šaldy. Velkým lákadlem byla také interaktivní tabule. Součástí dnů GIS byla i výstava posterů a plakátů, vytvořených organizacemi pracujícími v GIS, studenty ZŠ Sadská, Gymnázia F.X. Šaldy a studenty Katedry geografie na Technické univerzitě.

Dny GIS zakončila soutěž GeoCup pořádaná Technickou univerzitou v Liberci a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Nejen studenti vysokých škol si poměřovali síly nad GIS úlohami. Připraveny byly tři kategorie (Analýza, Mapová kompozice a GIS v praxi). Soutěže se zúčastnilo 34 soutěžících.

Další informace, fotogalerii a odkazy na zajímavé články lze získat na stránkách libereckého dne GIS http://gisday.tul.cz . Pokud vás tato akce zaujala zveme vás se příští ročník, který se bude konat v listopadu 2010.




kpt. Bc. Jana Havrdová



 
-swo-

Sdílet