Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z rukou arcibiskupa Krakowského převzali hasiči okresu Pardubice ostatky sv. Floriána

Ostatky Sv. Floriána určené pro kostel Sv. Kateřiny farnosti Horní Roveň byly předány dne 4. 5. 2019 v bazilice Sv. Floriána v Krakowě z rukou arcibiskupa Mons. Marka Jędraszewského.

Ostatky převzala delegace z ČR ve složení Mgr. Jakub Polívka – administrátor farnosti Horní Roveň, Bohuslav Cerman – starosta OSH Pardubice, komander asociace Sv. Floriána komandorie pro ČR a Jiří Bolehovský náměstek starosty OSH Pardubice a sekretář komandera komandorie Sv. Floriána pro ČR.

Ostatky Sv. Floriána budou do kostela Sv. Kateřiny vneseny biskupem Mons. Janem Vokálem v průběhu září letošního roku. Hasiči okresu Pardubice tak vytvoří poutní místo hasičům východních Čech pro budoucí roky.

Nádhernou tečkou za slavnostním ceremoniálem převzetí ostatků pro zástupce hasičů z okresu Pardubice a farnosti Horní Roveň v Krakowě, bylo předložení lebky Sv. Floriána k uctění. Relikvie byla pro tento účel vyzvednuta z pokladnice zlatého pokladu katedrály Wawel v Krakowě.

Zástupci z Čech se tak dostali do míst, kam veřejnost nemá přístup. Pro všechny účastníky slavnostní příležitosti se událost stala nezapomenutelným okamžikem v životě.

Bohuslav Cerman
Sdílet