Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči na Českolipsku absolvovali výcvik pro nositele dýchací techniky

Ve dnech 17. a 18. 5. 2019 proběhl u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, ÚO Česká Lípa, specializační kurz „Nositelů dýchací techniky NDT – 16", který je určen pro členy dobrovolných jednotek požární ochrany.

„Tento kurz je jedním z nejdůležitějších kurzů pro členy jednotek SDH a na základě jeho absolvování mohou provádět záchranné práce s použitím dýchací techniky a pohybovat se v nedýchatelném prostředí," vysvětlil důležitost mjr. Ing. Pavel Baláž, vedoucí pracoviště IZS ÚO Česká Lípa.

První část kurzu proběhla na stanici v České Lípě, kde byla proškolena teorie a praktické ukázky použití dýchací techniky. „Na konci školení čekalo účastníky přezkoušení formou testu a ústní zkoušky před komisí. Celkem se zúčastnilo a zkoušku vykonalo 24 dobrovolných hasičů,“ doplnil Baláž.

V sobotu 18. května 2019 byla v polygonu ZBZS Hamr na Jezeře provedena praktická část a výcvik s dýchací technikou pro účastníky kurzu a další zájemce z řad jednotek SDH.

„Tento praktický výcvik je neméně důležitý. Účastníci si v něm osvojili pohyb v nedýchatelném prostředí se ztíženou viditelností, provedli průzkum objektu se záchranou osob za využití dýchací techniky. Výcviku v polygonu se zúčastnilo celkem 66 hasičů,“ uzavřel Pavel Baláž.

Mgr. Zdenka Štrauchová
Sdílet